Inca un ministru care reinventeaza roata. Proaspat instalat la Finante, Sebastian Vladescu anunta modificarea Codului fiscal, declarand ca "vrea sa bulverseze" mediul de afaceri. Finantele ne pregatesc pachetul de tigari de 2 euro

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, ieri, razboi mediului de afaceri, considerandu-l un mare generator de evaziune fiscala. El vrea sa scoata banii pierduti pe cota unica si pe viitoarea scadere a CAS din "zonele netaxate ale economiei". "Mereu au existat discutii ca se bulverseaza mediul de afaceri. Subliniez, vreau sa bulversez mediul de afaceri. Este un mediu care genereaza evaziune fiscala. Nu este unul sanatos pe care sa vreau sa-l sustin", a declarat Vladescu.

Ministrul a adaugat ca aici sunt vizate industria alcoolului, industria petrolului, jocurile de noroc, industria tigarilor si nu in ultimul rand... IMM-urile, despre care ministrul a spus ca ar avea o larga zona care "scapa de TVA".

Aceste sectoare vor fi "atacate" prin modificari aduse Codului fiscal si Codului de procedura fiscala. Finantele vor sa inaspreasca regulile de functionare si infiintare a intreprinderilor din domeniu si chiar sa sporeasca puterea de control a Fiscului.

Cert este ca regula din Codul fiscal care prevede ca orice modificare a lui trebuie comunicata cu 6 luni inainte trebuie desfiintata. Dupa ce fostul ministru, Ionut Popescu, a schimbat Codul de cateva ori in doar o jumatate de an de guvernare, Vladescu vrea sa continue "traditia" si sa opereze modificari de ordin fiscal de cate ori crede ca este nevoie.

El argumenteaza ca "evazionistii sunt mai bogati si mai destepti decat noi. Platesc cu bani grei experti care sa gaseasca portite de ocolire a legii. Daca vad lucruri de genul acesta, voi modifica imediat legea". Toate aceste eforturi si amenintari, pentru ca probabil ministrului Finantelor i s-a dat sarcina sa aduca bani la buget. In asa fel incat Guvernul sa poata tine TVA la 19% si cota unica la 16%. Nu este un lucru usor, pentru ca bugetul va trebui sa obtina 1 miliard de euro pe an in plus pentru finantarile implicate de integrarea in UE.

CAS-ul, gata saptamana aceasta

Procentul in care vor fi reduse de la 1 ianuarie contributiile sociale va fi cunoscut in cursul acestei saptamani, a anuntat Vladescu. Celelalte modificari ale Codului fiscal, care urmaresc sporirea colectarii de taxe de la industriile enumerate mai sus, vor fi cunoscute saptamana viitoare. Unele dintre ele vor intra in functiune chiar de anul acesta.

Ministrul a explicat si existenta nefirescului excedent bugetar, care la 7 luni atingea 0,5% din PIB. El a spus ca banii provin din nerealizarea unor investitii din cauze meteorologice sau juridice. In alta ordine de idei, Vladescu a afirmat ca a stabilit cu reprezentantul FMI in Romania, Graeme Justice, pasii de constructie a bugetului pe 2006. In opinia oficialului, una dintre temele de dezbatere va privi modul in care se va resimti cresterea pretului la petrol in evolutia PIB si executia bugetara. Intrebat despre disponibilitatea reprezentantilor FMI de a accepta un deficit bugetar in crestere, ministrul Finantelor a raspuns ca institutia internationala insista pe mentinerea echilibrelor macroeconomice.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.