Contestatia SIF Transilvania a fost ignorata de autoritati

Mircea Ursache, presedintele AVAS, promitea, in urma cu o saptamana, ca va privatiza repede Hidromecanica si Tractorul-UTB. Zilele acestea, pachetul majoritar de actiuni al Hidromecanica a fost atribuit celui considerat, de ceilalti ofertanti, drept "outsider": omul de afaceri Lucian Neculae Garbacea (detinator al unei pensiuni turistice, a unei firme de transport si a unui gater in zona Branului). Acesta a obtinut un "scor" de 83 puncte, la mare distanta de ceilalti doi competitori ramasi in cursa (Contactoare Buzau si Electroaparataj Bucuresti), dupa eliminarea arbitrara a SIF Transilvania.
Cele doua firme refuzasera categoric, tinand cont de actuala situatie financiara a societatii, marirea salariilor, absenta disponibilizarilor si acordarea tichetelor de masa.

Toate acestea acceptate, cu larghete, de Garbacea, spre bucuria sindicalistilor cu care s-a grabit sa semneze si Acordul social. Ramane sub semnul intrebarii capacitatea omului de afaceri de a face rost de sumele importante de bani pentru promisiunile facute sindicatului, ca si pentru masivul volum de investitii la care s-a obligat, prin semnarea contractului de cumparare a celor 50,97 la suta dintre actiunile Hidromecanica.
Angajatii companiei au, deja, experienta tragica a privatizarii anterioare, cu omul de afaceri brasovean Alexandru Crisan, care se angajase si el sa faca aceleasi lucruri, procedand, insa pe dos (concedieri, neplata salariilor, acumularea de datorii de peste 1.000 de miliarde de lei), pana cand AVAS a reziliat contractul de privatizare. Cu toate acestea, liderul Sindicatului Hidroforta, Mircea Apostu, este cat se poate de optimist.

"Am convenit asupra conditiilor impuse de noi, s-au promis si tichete de masa, negociere individuala a salariilor si a contractului colectiv de munca.
Am inregistrat pactul social si la notariat, vineri ne vom intalni cu reprezentantii AVAS si cu noul patron sa vedem ce planuri de viitor are... Garbacea ni s-a parut un om serios, iar alegerea sa pare sa fie solutia cea mai buna... De data aceasta vrem sa fie o privatizare asa cum doresc si muncitorii", spune Apostu.
Mihai Fercala, presedinte-director general al SIF Transilvania si-a exprimat surprinderea fata de decizia AVAS si a atacat actul normativ pe baza caruia s-a bazat la Curtea Constitutionala, solicitand Guvernului modificarea acestei legi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.