Banii vor ajunge, cel mai probabil, in conturile firmei IQ Management, in loc sa fie repartizati furnizorilor de reactivi sau pentru investitii, capitole la care Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara inregistreaza datorii.

Prin Hotararea de Guvern nr. 2314, din 14 decembrie a.c., bugetul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pe anul 2004 a fost suplimentat cu 180 miliarde de lei, bani provenind din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului.

Desi din cele cateva randuri ale hotararii nu transpare si destinatia sumei, nu ne-am mirat deloc vazand nota de fundamentare a acestei hotarari, unde e scris negru pe alb faptul ca suplimentarea a fost facuta cu "dedicatie", pentru ca dl Liviu Harbuz, cat mai e inca presedinte al Autoritatii, sa mai vireze ceva banuti in contul firmei castigatoare a licitatiei pentru identificarea animalelor. Reamintim ca aceasta licitatie a provocat un scandal imens, contractul semnat de Autoritate fiind contestat in instanta.

La jumatatea lunii decembrie, mai exact pe 16 decembrie, in "Monitorul Oficial" a fost publicata Hotararea nr. 2.314/2004, privind suplimentarea bugetului Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor cu 180 miliarde de lei. Banii provin din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului, iar reprezentantii Autoritatii au refuzat sa ne explice la ce vor fi folositi, in ultimele doua luni ale anului. Cu greu, am reusit sa "smulgem" unor institutii abilitate nota de fundamentare a hotararii, in care sta scris, negru pe alb, faptul ca banii vor fi folositi pentru "realizarea identificarii si inregistrarii animalelor", "operatiune" pe care o efectueaza consortiul format din IQ Management SRL si Caisley International GmbH, castigator al unei licitatii cu cantec derulate in luna iunie a acestui an.

In nota de fundamentare amintita, reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) se ascund in spatele normelor impuse de Uniunea Europeana si recunosc, din prima fraza a notei, o realitate pe care altfel jurnalistii nu ar fi putut sa le-o smulga in ruptul capului. "In nenumarate randuri, Comisia Europeana, Misiunea Romaniei la Bruxelles si Ministerul Integrarii Europene au sanctionat si continua sa sanctioneze intarzierea identificarii si inregistrarii animalelor de catre ANSVSA".

Pastrand stilul, reprezentantii ANSVSA incearca sa stoarca lacrimi in continuare, prezentand angajamentele luate de Romania pentru Capitolului 7 - Agricultura, in cadrul negocierilor cu reprezentantii Uniunii Europene. Se mai arata ca realizarea schimburilor comerciale intre Romania si comunitatea europeana, in domeniul exporturilor de animale vii, se poate face numai in conditiile in care acestea sunt identificate si inregistrate. Prin identificarea animalelor, se mai arata in material, se asigura prevenirea, supravegherea, combaterea si eradicarea bolilor la animale, in conformitate cu noua legislatie adoptata.

Crearea componentei IACS (Integrated Administration and Control System) privind identificarea si inregistrarea animalelor, se mai arata in nota de fundamentare, este obligatorie pentru utilizarea fondurilor europene pentru prime si subventii. Si enumerarea motivelor continua, pana la punctul final, in care se arata ca, "pentru identificarea si inregistrarea animalelor, deficitul bugetar pentru anul 2004 este de 180 miliarde de lei, exceptand necesarul pentru 2005". Reprezentantii ANSVSA sustin ca, fara aceasta finantare suplimentara, Romania nu-si poate realiza angajamentele mentionate.

Inca o transa de plata pentru "clientii" presedintelui

Fara a recunoaste ca a patronat un aranjament, dl Liviu Harbuz pledeaza pentru viteza in acest proiect. Astfel, in nota de fundamentare se trage un semnal de alarma pentru membrii executivului: "Neinceperea identificarii si inregistrarii animalelor in aceasta perioada, in care animalele se gasesc in stabulatie (in ferma), va determina intarzierea procesului si amanarea acestuia cu inca un an. (...) Decalarea termenului de finalizare va conduce la incapacitatea implementarii unui sistem functional de identificare, inregistrare si control al miscarilor animalelor, pana la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cu consecinte grave, mai ales in derularea schimburilor comerciale cu statele membre", se mai arata in nota de fundamentare.

In fapt, in spatele acestor intentii onorabile, conducerea ANSVSA nu face altceva decat sa grabeasca platile catre consortiul format din IQ Management SRL Cluj-Napoca si firma germana Caisley International GmbH. Cu acest consortiu, conducerea ANSVSA a semnat in luna iulie a acestui an contractul nr. 722, cu posibilitate de prelungire pe 10 ani, prin care consortiul se angaja sa furnizeze si sa aplice crotalii efectivelor de ovine, suine si caprine din Romania, sa proiecteze, sa construiasca si sa se ocupe de operarea si intretinerea unui sistem informatic integrat privind crotalierea acestor efective, precum si sa furnizeze alte servicii informatice.

Valoarea contractului a fost estimata initial la 477 miliarde de lei. Contestata inca din faza de licitatie, alegerea ANSVSA a fost atacata ulterior la Sectia de Contencios Administrativ si Litigii de Munca a Tribunalului Bucuresti.

Trebuie mentionat faptul ca si Ministerul Finantelor Publice a recomandat autoritatii contractante, respectiv ANSVSA, sa reanalizeze ofertele depuse de cei care s-au inscris la licitatia amintita. Aceasta recomandare nu a fost luata in seama de presedintele Liviu Harbuz, care acum nu tine seama nici de datoriile pe care ANSVSA le inregistreaza la alte "capitole", precum ar fi reactivii, mediile de cultura sau investitiile si prefera sa "pompeze" cele 180 de miliarde in conturile firmelor ce se ocupa de identificarea animalelor.

Am incercat, pana la inchiderea editiei, sa aflam si care este opinia presedintelui Harbuz, care a refuzat sa ne raspunda la intrebari atunci cand a fost contactat pe mobil, pe motiv ca este telefonul sau personal. Pe de alta parte, la sediul ANSVSA nu a fost de gasit, secretara sustinand ca este plecat la o sedinta ce are loc in afara institutiei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.