Uraganul Katrina nu a distrus numai infrastructura si locuintele din New Orleans, ci a spulberat si sperantele de redresare a monedei americane. Desi anterior asteptarile convergeau spre nivelul de 4%, analistii estimeaza ca Fed va fi mult mai zgarcita cu rata dobanzii de interventie.

Visurile de marire ale dolarului erau strans legate de evolutia deficitelor bugetului american si a dobanzii de interventie. Or, sansele ca deficitul sa fie redus, iar dobanda majorata din nou, au scazut acum considerabil. Potrivit unei analize a Standard & Poor's, uraganul Katrina va incetini economia SUA cu 0,5 procente, in trimestrul al treilea. Deja, dolarul pierduse fata de euro in primele patru zile din septembrie peste 3%, iar previziunile analistilor vizau continuarea acestui trend. La o dobanda de interventie de 3,5%, cu 1,5% mai mare decat in zona euro, plasamentele denominate in dolari erau net favorizate.

Concret, investitiile in bonduri guvernamentale sau corporatiste americane sunt mai atracive decat cele europene iar acest fapt a dus la aprecierea dolarului fata de euro in acest an (cu peste 8%), dupa majorarile consecutive operate de Fed, Banca Centrala din SUA, asupra ratei dobanzii. Desi anterior asteptarile convergeau spre nivelul de 4%, analistii estimeaza ca Fed va fi mult mai zgarcita cu rata dobanzii de interventie. Alte cresteri ale dobanzilor ar ingreuna finantarile companiilor, iar creditul este unul din factorii determinanti ai cresterii economice, deja torpilate de eforurile financiare pentru sinistrati (pagubele depasesc 100 miliarde dolari). In plus, urmarile uraganului se suprapun peste criza petrolului, alt factor ce afecteaza economia americana, mare consumatoare de resurse energetice.

Pe banca de rezerve a valutelor

Bancherii romani stabilesc nivelul dobanzilor la termen pentru valuta tragand cu ochiul la ultimele miscari ale ratelor dobanzii de interventie din SUA sau spatiul euro. Din acest motiv, avem dobanzi la termen mai mari la dolar (3-4%) si ceva mai mici pentru euro (2-3%). Cei care isi tin economiile inca in valuta au avut numai dezamagiri in ultimii ani din cauza aprecierii peste asteptari a leului. Economiile in dolari au iesit mai putin sifonate in acest an (in intervalul 31 decembrie 2004-5 septembrie 2005 deprecierea dolarului era de 3,8%, fata de 12,8% pentru euro), dar scaderea cursului leu-doalar se poate intensifica in perioada urmatoare.

Pe termen scurt, tendinta de apreciere a leului se suprapune peste cea de depreciere a monedei americane (cursul leu-euro trece de fapt prin paritatea... euro-dolar din piata internationala) in opinia noastra fiind oportuna transferarea economiilor din dolari in lei. Deocamdata, BNR apara in piata pragul de 3,5 lei/euro, iar deprecierea dolarului e limitata la cea din pietele internationale. Acalmia poate fi insa de scurta durata.

La sume mari (ne referim in special la operatorii din comertul exterior), o modalitate eficienta de protectie poate fi hedgingul, fie prin incheierea unor contracte forward cu o banca, fie prin deschiderea unor pozitii in piata futures (singurul obstacol este lichiditatea mai redusa de la BMFMS).

Declinul continua

"Cred ca la reuniunea din 20 septembrie Fed va majora din nou dobanda de referinta, la 3,75%. Pentru urmatoarele intalniri, din noiembrie si decembrie, exista insa voci care pun sub semnul intrebarii oportunitatea impingerii dobanzii de interventie peste acest palier. Consider ca pe termen scurt dolarul poate continua sa piarda teren pe pietele internationale fata de principalele valute. Pe masura ce investitorii isi reamintesc de nivelul deficitului bugetar si comercial (58,8 miliarde dolari in iulie) raportul euro-dolar poate testa din nou pragul psihologic de 1,3."
Liviu Moldovan, director Departament analiza WBS

Evolutii valutare la inceputul lunii

Curs 31.08 1.09 2.09 5.09 6.09
Leu-dolar 2,8693 2,8750 2,8388 2,7957 2,7950
Leu-euro 3,5005 3,5111 3,5108 3,5135 3,5084
Euro-dolar 1,219 1,221 1,236 1,256 1,255


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.