Ministrii de Finante europeni au cerut evitarea masurilor fiscale drastice ca raspuns la cresterea preturilor la titei

Intruniti sambata la Manchester, ministrii de Finante ai Uniunii Europene au ridicat problema masurilor structurale ce trebuie luate pe termen lung pentru infruntarea unei cresteri durabile a preturilor la petrol. Masurile vor trebui sa se manifeste atat la nivelul ofertei, tarile producatoare precum si companiile petroliere fiind invitate sa-si foloseasca veniturile prin investitii in capacitati, cat si la cel al cererii, prin reformarea politicilor de consum energetic si de dezvoltare a resurselor alternative.

Gordon Brown, care a prezidat sedinta Ecofin, a tinut sa precizeze ca preturile la petrol nu vor scadea, si asta in principal fiindca cererea este pe zi ce trece tot mai mare, transmit agentiile de presa internationale.

''Peste 20 de ani cererea de titei va fi cu 50 la suta mai mare'', a avertizat acesta. Cresterile de preturi din ultimii doi ani de zile au adus insa suficiente fonduri pentru investitii in noi capacitati de productie. Declaratia adoptata de catre cei 25 la Manchester cheama ''toate companiile petroliere sa isi mareasca investitiile in explorare si in productie, precum si in capacitatile de rafinare si resursele de energie alternativa’’.

De asemenea, UE cere o mai mare transparenta a pietei petroliere in vederea eliminarii efectelor speculatiei. In ceea ce priveste cererea, trebuie evitate solutiile pe termen scurt, au precizat oficialii europeni. Accentul va trebui pus dimpotriva pe economisirea energiei, pe energiile alternative. Un lucru important de precizat ar fi insa si acela ca ministrii de Finante europeni au cerut evitarea unor masuri fiscale drastice ca raspuns la actuala criza petroliera. Acestea nu ar face decat sa loveasca in paturile cele mai sarace, care nu au nici o legatura cu cresterea cererii de petrol de la nivel mondial.
Ministrii au mai precizat ca actualul context poate fi considerat ca un nou argument in favoarea adoptarii unor reforme structurale rapide, care sa faca economia europeana mult mai rezistenta la socuri.
La sfarsitul discutiilor, Gordon Brown si-a reexprimat dorinta incheierii unui acord istoric cu Statele Unite la sfarsitul lunii septembrie, prin care sa fie anulata datoria externa a celor mai sarace state de pe Glob.

Franta si Germania trebuie sa gaseasca metode pentru reducerea deficitului public

Comisarul european pentru Afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, este ingrijorat de nivelul deficitului public al Germaniei si al Frantei, carora le-a cerut sa gaseasca metode pentru reducerea lui.
Intr-o declaratie de presa, reluata de cotidianul "La Tribune", oficialul european a avertizat ca "eforturile Frantei de mentinere a deficitul sub pragul de 3% din PIB ar trebui sa fie mai intense decat in 2005, in special pentru ca analistii preconizeaza un nivel al cresterii economice cuprins intre 1,5% si 2%". In privinta Germaniei, el a mentionat ca datele inaintate de ea Comisiei Europene sunt "ingrijoratoare"."Asteptam ca guvernul ce se va forma in urma alegerilor din aceasta luna sa poarte discutii referitoare la masurile care trebuie luate pentru remedierea situatiei", a subliniat Almunia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.