Bancile pot replica cu o indulgenta sporita in ceea ce priveste sursele de venit si o promovare agresiva a cardurilor de credit.

Prima impresie in momentul publicarii normelor BNR privind limitarea riscului de credit a fost ca se va obtine mai greu un imprumut, iar costul acestuia va creste. Nu sunteti departe de adevar dar dracul nu e totusi atat de negru.

E adevarat, obligativitatea prezentarii unor garantii reale sau personale (o polita de asigurare a riscului de neplata sau cesiunea unor venituri in favoarea bancii, de pilda un contract de inchiriere) ar putea ingreuna (in cazul politei de asigurare e vorba si de o crestere a costurilor) obtinerea unui credit de consum.

Asta ca sa nu mai pomenim de alternativa avansului de 25%. La fel limitarea la 40% a raportului dintre totalul angajamentelor de plata (rate credit, leasingm, etc) si veniturile nete. Bancile pot insa atenua aceste conditii.

Se lungeste plapuma veniturilor

Prima masura poate fi o permisivitate mai mare privind sursele de venit. Ne referim la acceptarea mai usoara a dividendelor (in cazul microintreprinderilor), a contractelor de inchiriere cu durata mai mica de un an, a contractelor de drepturi de autor, etc.

Apoi, se poate inchide ochii la micile complicitati dintre angajat si angajator pentru cresterea scriptica a salariului pe o perioada limitata pentru a intruni conditiile de eligibilitate impuse de banci.

Tot in acest scop, bancile au la dispozitie si marirea perioadei de creditare, valoarea ratei lunare urmand sa scada in acest fel.

Venitul net este un alt capitol unde se pot face concesii. In lipsa unor instructiuni precise in normele BNR, bancile pot accepta venituri nete, apropiate practic de valoarea salariului.

Cardul de credit, produsul anului 2006?

Potrivit noilor norme ale BNR, obligativitatea garantarii creditelor de consum (garantii reale si/sau personale) nu se aplica si cardurilor de credit, in limita unor imprumuturi care nu depasesc de trei ori salariul solicitantului.

In acest fel, bancile pot lansa campanii de promovare a acestui instrument mai facil de obtinere a imprumuturilor, care sa includa si reduceri importante ale dobanzilor (deocamdata, cardurile de credit au dobanzi prohibitive, acestea putand ajunge si la 30% pentru creditele in lei).

Reducerea dobanzii poate fi dublata de extinderea perioadei de creditare si la scaderea sumelor minime care trebuie rambursate lunar.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.