Ultimul raport al prestigiosului institut canadian Fraser pune Romania intr-o lumina nefavorabila in ceea ce priveste libertatea economica. Institutul este un think-tank ce analizeaza impactul pe care pietele si politicile publice il au asupra dezvoltarii economice a unei tari.

Raportul Fraser ofera un indice compozit ce masoara libertatea economica, indice care se compune din media aritmetica a cinci indicatori esentiali pentru cinci arii vitale dintr-o economie. Acestea sint: cheltuielile guvernamentale, structura legislatiei, venitul pe cap de locuitor, libertatea de a face comert international si legile ce guverneaza piata creditului, a muncii si mediul de afaceri. Studiul publicat in 2005 ofera imaginea pentru 2003.

Romania in coada plutonului

Studiul realizeaza un clasament al tarilor avute in vedere. Pe o scara de la unu la zece, cei 127 de subiecti ai studiului primesc note. Astfel, nici o tara nu a avut un indice compozit mai mare de noua. Cel mai aproape de acest prag s-a clasat Singapore, cu o nota de 8,7. Pe locul doi, cu 8,5 se afla Noua Zeelanda, iar pe locurile trei, patru si cinci, la egalitate, cu un indice de 8,2 se afla Elvetia, SUA si Marea Britanie. La polul opus se situeaza tari precum Myanmar, Zimbabwe si Venezuela, care au obtinut 2,8, 3,3 si, respectiv, 4,3.

Ratingul de libertate economica, conform institutului Fraser, pentru Romania este de numai 5,7, ceea ce ne plaseaza pe un nu foarte onorabil loc 96 din 127. Trebuie mentionat insa ca Romania se afla pe un trend de crestere. Fata de 2002, cresterea este de 0,2 puncte. Cel mai recent indice provine din notele acordate pentru: cheltuieli guvernamentale, 4,6; structura legislatiei si garantarea proprietatii, 5,2; venit, 6,5; libertatea de a face comert international, 6,9, si legislatia privind mediul de afaceri, 5,4.

Vecinii nostri au note mai mari

Toate statele foste comuniste care s-au integrat in Uniunea Europeana in 2004 sint situate mai bine in raport. Ungaria se afla cel mai sus in clasament, nota de 7,4 plasind aceasta tara pe locul 20. Chiar si Bulgaria se afla inaintea Romaniei. Vecinii nostri sint pe locul 70, cu un rating de 6,3. In urma noastra sint Macedonia, Ucraina si Rusia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.