"Leul trebuie sa-si vada lungul nasului, sa nu-l lasam sa se piarda in nori", a declarat ieri guvernatorul Mugur Isarescu, argumentand ca nu exista fundamente economice, de tipul unei cresteri a productivitatii, care sa justifice intarirea monedei nationale.

El a sugerat ca aprecierea leului nu ar trebui sa depaseasca nivelul anual al inflatiei. "Nu poti sa faci o corelatie anuala intre aprecierea reala a leului si productivitate. Aprecierea pe termen lung, in termen nominali, in Romania mi se pare o aberatie de proportii si, in perioada asta, chiar periculoasa. BNR a gasit de cuviinta sa intervina pentru ca o asemenea asimetrie ne pericliteaza stabilitatea financiara", a spus Isarescu.

Analistii pietei financiare nu cred insa ca banca centrala va putea tine in frau leul, pentru ca valuta musteste piata banilor. "Cred ca guvernatorul apasa pe o pedala psihologica. Comentariul sau face parte din categoria interventiilor de care dispune banca centrala pentru a incerca sa influenteze piata. E greu de crezut ca piata va raspunde acestui semnal", spune Radu Craciun, economistul sef al ABN Amro Romania.

"Imi mentin estimarea unui curs de 3,35-3,45 lei/euro pentru finalul acestui an. Investitorii straini au incredere in piata romaneasca. Standard&Poor's si Japan Credit Rating au cotat economia ca fiind de grad investitional, deci ne putem astepta la intrari de capital", spune analistul financiar Florian Libocor. "Piata trage leul in sus. Investitorii din Londra nu se sperie, ei stiu ca banca centrala, chiar daca ar vrea sa intervina, nu poate tine euro tare la infinit", ne-a declarat Dragos Balaci, seful dealerilor din Banc Post.

Analistii pietei spun insa ca banii continua sa intre in tara si cat timp se va vinde masiv valuta e greu de vazut o depreciere a leului. El avertizeaza ca jucatorii straini au rabdare sa astepte si sa dea lovituri speculative. Probabil banii straini vor iesi din tara masiv in preajma aderarii.

Guvernatorul se bizuie insa pe echilibre la indemana bancii centrale. El a avertizat ieri ca se astepata la o cadere brutala a dobanzilor, inclusiv a celor la depozite, lasand sa se inteleaga ca nivelul de referinta "referinta" ar putea fi de 5%, cat e prognoza de inflatie pentru 2006. Isarescu a fost destul de zgarcit cu detaliile despre noile norme prudentiale privind creditul in valuta, care urmeaza sa fie publicate in Monitorul oficial zilele acestea. A admis ca plafonul privind imprumuturile in valuta ar putea fi usor modificat, pana la cel mult de trei ori valoarea fondurilor proprii. "Am reanalizat limita aceea de 2,5 ori fondurile proprii si va fi ridicata, cel mai probabil p?na la de trei ori", a spus Isarescu.

El sustine ca normele vor fi flexibile, dar avertizeaza ca bancile vor fi silite sa dea credite in lei. Isarescu nu exclude ca bancile care au dat credite masive in valuta sa aibe zile mai grele, in timp ce bancile care aveau doar lei sa infloreasca. Jumatate din banci vor putea continua sa crediteze in valuta, sustine Isarescu. Toate bancile se vor aseza la discutii cu Directia de Supraveghere pentru analiza indicatorilor proprii. "Noile norme intra in vigoare treptat, vom purta discutii separate cu fiecare banca in parte, fiecare banca are un anumit portofoliu de credite nu intentionam", spune Isarescu.

Noi insa nu vom mai putea obtine imprumuturi in valuta de la banci decat daca suntem platiti in devize straine. Isarescu spune insa ca vor "scadea mult si foarte mult" dobanzile, fara a preciza daca se refera la cele atasate depozitelor sau la costul imprumuturilor. El a lasat sa se inteleaga ca ar trebui sa ne asteptam la dobanzi modeste la depozite, indemnandu-ne sa privim inflatia in viitor, nu in trecut. Or, se stie ca bancile sunt nevoite sa armonizeze dobanzile la depozite cu rata inflatiei, pentru a lasa senzatia depunatorilor ca-si pastreaza valoarea banului. poate de aceea a spus ca perspectiva din care trebuie sa privim inflatia este de 5%, adica aia de anul viitor. Guvernatorul a fost insa mai ferm cand a vorbit de reducerea brutala a dobanzilor la credite.

El crede ca s-a termina epoca in care bancile castigau din jocul dobanzilor 10-12% si se va intra in normalitate. "Dobaznile vor scadea. Cam asta vrea sa comunice banca centrala ca privirea este inainte si noi intram in palierul lui 5%. Faptul ca se va incheia cu 7,5%, 7,8% sau chiar 8% nu se va datora evolutiei preturilor din august pana in decembrie ci din ianuarie pana in august, mult mai mare decat ce am prognozat si masurilor de accizare, de crestere peste ceea ce s-a stabilit Eu cred ca bancile au sufienta marja ca sa nu majoreze creditul in valuta. Nu cred ca va scumpi. Au ramas cu o dobanda departe de realitate, nici cu inflatia, nici cu castigul lor, care trebuie sa fie rezonabil. O diferenta in jur de 10-12% intre costul pasivelor si costul creditului gasesti mai greu in lume, si nu apare decat in economiile unde este o distorsiune. Nu pot sa spun la cat vad caderea costului creditului. Nu mai vad motivatia insa pentru asa o diferenta. Se vor supara probabil bancile care vor miza pe creditarea in valuta", spune Isarescu.

Inflatia nu-i da emotii guvernatorului. El spune ca nu va modifica tinta de inflatie de 7,5% pentru acest an, in jurul careia sunt admise "derapaje" de plus-minus un procent. Isarescu estimeaza o rata annuala a inflatiei situata intre 7,5% si 8% pentru 2005 si o inflatie de 5% in 2006. In ce priveste intarirea prea mare a leului, realitatea pietei l-a contrazis pana acum. Ieri un euro se vindea pentru 3,4851 lei noi, cotatie cu 11,3% mai mare decat in prima zi a anului. In august, inflatia anualizata se va invarti probabil in apropierea lui 9%, insa leul s-a intarit cu 14,8% fata de valoarea lui din acea perioada. Ca sa i se implineasca profetiile, macar la nivelul acestui an, ar cam trebui ca leul sa termine 2005 la o cotatie in jurul a 3,6 lei/euro. Nivel pe care analistii nu-l vad, deocamdata, posibil.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.