De doua zile, fostul si actualul ministru al Economiei isi arunca vorbe grele pe tema vinovatiilor pentru scumpirea absurda a pretului la benzina. Tot scandalul politic are si o parte buna. Sefii Petrom se pare ca au aflat ca, de vreo doua saptamani, pretul mondial al titeiului scade, nu creste, si s-au gandit sa aplice, si "in jos", noua formula de calcul.

Motiv pentru care, de astazi, preturile la statiile Petrom scad cu pana la 10 bani pe litru in cazul benzinelor si cu maxim 9 bani pentru motorine. Astfel, de astazi, pretul unui litru de benzina Eco Premium va fi de 3,63 lei, cu 9 bani mai putin decat pana acum. Pretul benzinei Premium fara plumb va fi de 3,6 lei, iar pentru sortimentul Top Premium 99+ va costa 3,93 lei.

In ceasul al 12-lea, si ministrul Economiei a decis ca este cazul sa aiba "o discutie" cu conducerea Petrom pe tema preturilor. Saptamana viitoare, inainte de desfasurarea Consiliului de Administratie al Petrom, Seres va avea o intalnire cu presedintele CA al Petrom, pentru a discuta despre politica de preturi pentru perioada urmatoare. Statul nu poate interveni in politica de preturi a Petrom, a declarat ieri ministrul Economiei, Codrut Seres aratand ca statul roman, care mai detine inca peste 40% din Petrom, este neputincios in a contracara cresterile aberante de preturi la carburanti, din ultima perioada.

El a afirmat ca ministerul Economiei are doar doi membri, din sapte in total, in Consiliul de Administratie al Petrom, acestia neavand drept de veto. In plus, in ce priveste politica de preturi a societatii, stabilirea preturilor practicate la pompa nu intra in atributiile CA, astfel de decizii revenind conducerii executive, a mai spus Seres. Iar conducerea executiva a decis, la inceputul anului, o noua modalitate de calcul a pretului la carburanti, respectiv adaptarea saptamanala a preturilor practicate la pompa, in functie de cotatiile internationale ale titeiului. Ceea ce poate fi o justificare formala a majorarilor operate in ultima perioada, avand in vedere ca, pana anul acesta, indexarile se faceau in functie de media lunara de variatie a cotatiilor internationale.

Ministrul Economiei a criticat si modul in care a fost incheiat contractul de privatizare, prin includerea unor prevederi defavorabile statului roman. Seres s-a referit la clauza care prevede ca taxele incasate de stat de la OMV- Petrom pentru titeiul romanesc pe care il extrage si prelucreaza sa ramana neschimbate timp de zece ani. "Personal, cred ca aceasta clauza este in defavoarea statului roman", a spus Seres. Nici in aceasta privinta, statul roman nu mai poate interveni in vreun fel. Contractul de privatizare este astfel facut, incat inlocuirea conditiilor ar insemna plata unor daune de zeci de milioane de euro, a explicat ministrul Economiei.

D.I. Popescu: "Nu e nevoie de o noua formula de calcul al preturilor"

In replica la acuzatiile aduse de ministrul Economiei, unul dintre semnatarii contractului de privatizare al Petrom, fostul ministru Dan Ioan Popescu, spune ca vina pentru cresterile aberante de preturi o are conducerea actuala a Ministerului Economiei. "Romania fiind producatoare de titei, nu era nevoie de adoptarea unei noi formule de calcul al preturilor. Aplicarea unor corectii in functie de cresterea medie lunara a preturilor asigura o anumita constanta. Era obligatia reprezentantilor statului in Consiliul de Administratie al Petrom sa nu fie de acord cu asa ceva", ne-a declarat Dan Ioan Popescu.

In ce priveste clauza defavorabila statului roman ca redeventele sa ramana neschimbate timp de 10 ani, fostul ministru al Industriilor spune ca s-a urmarit tocmai o atenuare a majorarii pretului, in conditiile in care accizele urmau sa tot creasca, potrivit calendarului stabilit cu UE. "Daca cresteam redeventele ar fi scazut pretul privatizari. In plus, redeventele reduse permit realizarea de investitii in extractia de titei, iar o productie mai mare de titei inseamna incasari mai mari la buget", si-a mai motivat Popescu decizia.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.