Anuntata crestere a TVA la 22% va duce la majorarea preturilor din turism cu minim 15-20%. Tour-operatorii romani sunt in imposibilitate de a mai aduce turisti straini. Desi incoming-ul reprezinta export de servicii, risca sa fie taxat cu 22%.

Potrivit ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism), eventuala majorare a TVA in turism de la 9% (in prezent - n.r.) la 22% ar avea efecte dezastruoase asupra acestui sector, determinand cresteri de preturi de minim 15-20% ceea ce ar echivala cu eliminarea Romaniei de pe piata turistica internationala.

"O astfel de taxa va determina majorarea preturilor la mai multe servicii conexe turismului, iar in cazul in care acest procent se va aplica si in turism, preturile la pachete vor creste cu cel putin 15-20%", afirma Gheorghe Fodoreanu, vicepresedinte ANAT. Potrivit lui Fodoreanu, cresterea preturilor ar echivala cu scoaterea Romaniei din competitia cu alte destinatii.

Incoming-ul reprezinta export de servicii

Potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, sectorul de incoming (sosirile de turisti straini) trebuie considerat export de servicii, care beneficiaza de TVA zero si sa aiba o serie de facilitati fiscale. Modificarile dese ale TVA le creeaza dificultati majore prestatorilor de servicii din Romania, care nu pot negocia in timp util tarifele cu partenerii externi, spun reprezentantii ANAT.

"Tarifele hoteliere pentru 2006 ar fi trebuit sa fie cunoscute de la sfarsitul lunii iunie, dar companiile ezita sa anunte preturile din cauza incertitudinilor legate de TVA. Amanarea acestui moment face imposibila prezenta ofertei romanesti in cataloagele internationale care se tiparesc la inceputului lunii octombrie, ceea ce inseamna scaderea semnificativa a numarului de turisti straini in 2006", a afirmat secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Mihai Rijnita.

Pe de alta parte, mentinerea actualei cote de TVA de 9% pentru cazare si 19% pentru restauratie va determina majorarea preturilor cu circa 5%, procent care asigura acoperirea ratei inflatiei.

"ANAT solicita reducerea TVA pentru restauratie tot la 9%, ceea ce ar permite mentinerea tarifelor din acest an", a spus Fodoreanu.

Reduceri fiscale. Nu si pentru romani

Reprezentatii agentiilor de turism au precizat ca majoritatea tarilor europene sustin sectorul turistic national prin acordarea unor facilitati, inclusiv fiscale. Astfel, dintre vechii membrii UE, 12 din 15 state au TVA redus la cazare iar 8 dintre acestea si pentru restauratie. Polonia, care are incasari de 8 miliarde de euro din turism, are o cota a TVA de 7%, atat pentru cazare cat si pentru restauratie. In cazul Romaniei, preturile din turism sunt majorate constant ca urmare a scumpirii permanente a utilitatilor, a aprecierii monedei nationale si a introducerii unor taxe "inutile", conform ANAT.

Un exemplu este taxa hoteliera care variaza intre 0,5 si 5% pe fiecare zi de cazare in functie de deciziile consiliilor locale, prea putin din sumele incasate fiind utilizate pentru promovarea sau dezvoltarea turismului in zona. Potrivit ANAT, aceasta taxa ar trebui stabilita pentru 1% din tariful primei nopti de cazare, iar 50% din fonduri sa fie redistribuite pentru promovarea turistica a destinatiei respective.

Ultima ora

La finele saptamanii trecute, la intalnirea cu patronatele din turism, vicepremierul George Copos, le-a garantat investitorilor ca TVA in turism va ramane de 9% la cazare si la mic dejun. Ca om de afaceri, care a investit in turism peste 100 de milioane de euro, Copos a spus: "Rolul meu este de a ma bate de a pastra TVA-ul de 9% la cazare si mic dejun, luand in considerare si cotele din alte tari, unde exista diferentieri intre cota normala de TVA si cea din turism. Spre rusinea noastra, Ungaria face venituri din turism de trei ori mai mult decat Romania, care are munte, mare si delta si un popor inventiv."

Ce fac vecinii

- Pentru impulsionarea turismului, Bulgaria scade TVA de la 1 ianuarie 2006 cu 5%.
- Germania a diminuat preturile cu 3%.
- Austria a micsorat tarifele cu 4%.
- SUA au taiat preturile cu 12%.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.