Un sfert din datoriile la bugete si la fondurile speciale este concentrat la opt agenti economici despre care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sustine, de luni de zile in sir, ca sunt in executare silita.

Cele opt companii sunt:

- SC de Conservare si Inchidere a Minelor Conversmin SA
- Compania Nationala a Huilei
- Termoelectrica
- CFR
- Interventii Feroviare
- Vitivinicola Basarabi
- Fortus Iasi
- Minvest Deva

Acestea au de plata catre cele patru bugete si catre fondurile de sanatate si somaj peste 4 miliarde de lei noi.

Cele mai mari datorii sunt concentrate la bugetul de stat (1,773 miliarde lei noi) si la bugetul asigurarilor sociale de stat (1,891 miliarde lei noi). Din punct de vedere statistic, Fiscul si-a realizat o parte din sarcini, reusind sa recupereze in timp aproape 45% din datoriile totale ale celor opt societati (valoarea initiala fiind de 7,2 miliarde lei noi). Cea mai buna recuperare a datoriilor (in procent de aproape 55%) s-a realizat la fondul pentru asigurarile de sanatate, iar cel mai prost rezultat a fost obtinut la fondul de somaj (putin peste 38%).

Daca privim evolutia in timp a datoriilor celor opt companii, cifrele arata ca executarile silite ale Fiscului au fost cu mult mai eficiente la societatile din domeniile energetic si minier si n-au avut aproape nici un rezultat in cazul unor companii precum Vitivinicola Basarabi sau Fortus Iasi, de la care s-a reusit recuperarea unor sume de doar cateva mii de lei noi, la fiecare dintre bugete. Comparand procentele de recuperare a datoriilor bugetare de la marii datornici - si in primul rand de la acesti opt contribuabili - cu cele raportate periodic de Fisc ca fiind realizate in cazul societatilor mici si mijlocii, se remarca faptul ca recuperatorii statului au fost mult mai eficienti atunci cand a fost cazul sa execute activele unor companii mici si mijlocii, mult mai vandabile.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.