Bursele sint printre institutiile cele mai rentabile din Romania. Asta deoarece banii lor vin din comisionul perceput pe tranzactie. Astfel, nu conteaza daca un jucator cistiga sau pierde. Totul este doar ca el sa joace.

La ora actuala exista doar trei burse in Romania care intereseaza in fapt omul simplu. Asta deoarece numai pe aceste burse omul poate juca si cistiga. Sau pierde, daca nu are fler. Cele trei burse sint: Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Bursa Electronica Rasdaq (BER) si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS).

Cit costa BVB

Potrivit raportului de evaluare intocmit de PriceWaterhouseCoopers pentru Bursa de Valori Bucuresti, valoarea de piata a BVB este de 15,5 milioane de euro. In schimb, valoarea activului net e de 5 milioane de euro. Si sistemul de tranzactionare Arena costa destul de mult. El a fost apreciat de PriceWaterhouseCoopers la 1,6 milioane de euro. Iar profitul obtinut de BVB in 2003 a trecut de un milion de euro pentru ca si in 2004 sa se mentina la acelasi nivel.

Cit face Bursa de la Sibiu

Pentru a se putea realiza unificarea burselor si la BMFMS, a fost intoc-mit un raport de evaluare si tot de catre PriceWaterhouseCoopers. "Raportul PriceWaterhouseCoopers referitor la BMFMS arata ca valoarea de piata este de 3,4 milioane de euro, iar cea a activului net - de 1,601 milioane de euro. Deci valoarea de piata a unei actiuni BMFMS este de 488 de euro. Inainte de evaluare, o actiune la BMFMS se vindea cu 100 de euro", afirma Teodor Ancuta, presedintele BMFMS.

Cota Rasdaq

La Bursa Electonica Rasdaq nu a fost intocmit inca un raport de evaluare. Dar se poate deduce o valoare aproximativa de piata. Societatea are un numar de 7.300 de actiuni, iar valoarea nominala a unei actiuni a fost stabilita la 10 lei. Insa pe piata, o actiune BER s-a vindut in fapt cu 250 de lei. La un curs al monedei europene de 3,5 lei rezulta ca valoarea Rasdaq trece de 500.000 de euro. Totusi, prin comparatie cu BMFMS si tinind cont ca pe Rasdaq valoarea tranzactiilor derulate reprezinta o cincime din cele de la BVB, un raport de evaluare ar putea duce aceasta bursa spre trei milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.