Masurile preconizate de Banca Nationala a Romaniei pentru limitarea creditului in valuta intra in conflict cu interesele bancherilor care isi vad profiturile amenintate. Asociatia acestora avanseaza contraoferte. Creditele personale in valuta se afla in pericol.

Profitul bancilor comerciale se afla in pericol. BNR intentioneaza sa limiteze drastic creditul contractat in valuta, cel mai banos pentru bancile straine, deoarece acestea beneficiaza de finantari ieftine de la bancile-mama. Propunerea BNR de a plafona soldul finantarilor in devize straine la 200-300% din fondurile proprii ale bancilor ar frina brutal creditarea in euro, intrucit, acum, aceste finantari depasesc cu mult plafonul amintit.

Un studiu recent publicat pe site-ul BNR arata ca masurile mai restrictive de eligibilitate privind avansul si garantiile nu sint suficient de eficace pentru temperarea cresterii creditului neguvernamental. Se propune ca persoanele care incaseaza venituri in lei sa obtina mult mai greu imprumuturi in valuta. Institutiile financiare nebancare vor da si ele socoteala de imprumuturile pe care le acorda populatiei.

Valuta doar pentru creditul ipotecar

Comunitatea bancherilor s-a mobilizat pentru a-si apara cistigurile. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) solicita Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa renunte la masurile anuntate pentru limitarea creditului in valuta si propune introducerea unui plafon maximal de crestere pentru finantarile in devize straine. Propunerea vizeaza amendarea institutiilor de credit care vor depasi plafonul stabilit de BNR prin introducerea unor rezerve minime obligatorii, mai mari.

De asemenea, ARB se va angaja ca bancile comerciale sa emita norme interne prin care sa fie excluse creditele personale in valuta acordate persoanelor fizice (credite de consum), fiind permise doar creditele ipotecare. Dan Pascariu, vicepresedintele asociatiei, a explicat ca ARB a trimis BNR o scrisoare in care sint precizate doar principiile acestei masuri, fara cifre exacte privind limita de crestere sau sanctiunile in cazul depasirii.

BNR analizeaza contraoferta bancilor comerciale

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat in numeroase rinduri ca expansiunea extrem de rapida a creditului in valuta poate genera riscuri inacceptabile.

Bancile si-au vazut de treaba lor, iar profiturile imense raportate la semestru, in conditiile in care imprumuturile in euro si-au continuat cresterea, dovedesc acest lucru. Scrisoarea cu propunerile ARB a ajuns pe masa guvernatorului si va fi analizata de expertii Bancii Nationale Romane.

Un raspuns al bancii centrale va veni dupa ce acestia vor evalua eficienta masurilor propuse de bancheri pentru temperarea cresterii imprumuturilor in valuta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.