Unul dintre investitorii scosi din cursa privatizarii SOCERAM Bucuresti a deschis proces la tribunal

Un consortiu privat eliminat din procesul de privatizare a societatii SOCERAM Bucuresti a dat in judecata Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, cerind anularea vinzarii. Reprezentantii celor doua firme private sustin ca au fost scosi din competitie din "motive inexistente" si acuza AVAS ca a vindut societatea bucuresteana la un pret sub cel din oferta lor.

In septembrie 2004, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos la privatizare ultimul producator de materiale de constructii din portofoliu, SOCERAM Bucuresti. Societatea, care anul trecut a declarat o cifra de afaceri de peste 300 de miliarde lei si un profit de 5,7 miliarde lei, are puncte de lucru in mai multe localitati din tara si o cladire de birouri situata in centrul Bucurestiului, pe Bd. I.C. Bratianu. "Caietul de sarcini a fost cumparat de opt firme, din care pe parcurs au fost eliminate sase. Am ramas in competitie doar noi, consortiul Simcor Grup si Celco Constanta si un alt consortiu format din Metaleuroest Cimpina, Elsid Titu si Nicolae Burghiu", ne-a spus ieri Mihail Voiculescu, presedintele Consiliului de Administratie al Simcor Grup. Inainte de a incepe negocierile propriu-zise insa, comisia de analizare a ofertelor convocata de AVAS a decis ca unul dintre ofertanti, consortiul Simcor Grup si Celco Constanta, nu intruneste conditiile necesare pentru a participa la privatizare, se arata in scrisoarea deschisa facuta publica ieri de Simcor Grup si Celco Constanta.

Punctele de lucru sint situate in zone unde piata constructiilor este in expansiune, adica este o societate atractiva, care poate deveni profitabila cu investitii relativ reduse", explica Dana Mares, avocata grupului Simcor. "Ne-au eliminat pentru un motiv inexistent. Intii ne-au spus ca nu am prezentat facturile de utilitati pentru unele puncte de lucru, fara sa tina cont ca acestea nu mai sint in proprietatea noastra. Apoi ne-au spus ca avem datorii la buget, ceea ce este fals. Intr-un cuvint, ne-au cautat nod in papura", a adaugat Mihail Voiculescu. Consortiul eliminat a contestat imediat decizia AVAS, a cerut, fara succes, suspendarea licitatiei si a dat in judecata Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, cerind anularea procesului-verbal si implicit a procesului de privatizare.

"Sub pretul nostru"

Desi nu a raspuns contestatiei pina acum, iar procesul de la tribunal are termen la inceputul saptaminii viitoare, AVAS a vindut SOCERAM Bucuresti consortiului condus de Metaleuroest Cimpina, la pretul de 2,6 milioane de euro, din care un milion reprezinta pret platit pentru pachetul de actiuni. "Statul roman a fost prejudiciat cu cel putin 3,4 milioane de euro, in conditiile in care oferta noastra este de 6 milioane de euro", sustine Mihail Voiculescu. "Este mult sub pretul pietei, in conditiile in care numai imobilul din Capitala a fost evaluat la 3 milioane de euro si toate fabricile la alte 2 milioane de euro", se arata si in comunicatul Simcor Grup. Acesta spune ca, la fel ca in cazul unei alte societati privatizate recent, Dobromin Constanta, AVAS a procedat in asa fel incit sa cistige Metaleuroest Cimpina. "Pentru a facilita participarea acestei societati la privatizarea SOCERAM, AVAS a intirziat cu doua saptamini", a mai declarat presedintele Simcor Grup.

"Vorbe de tirg"

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului respinge acuzatiile Simcor Grup. Mircea Ursache, presedintele institutiei, a declarat pentru Mediafax ca "nu poate negocia cu firme care au datorii la stat". "Povestile cu lipsa datoriilor sint vorbe de tirg. Daca in certificatul fiscal sint trecuti cu datorii, nu am ce discuta cu ei. Le spun automat "la revedere"", a declarat Ursache. Presedintele AVAS a adaugat insa ca, daca se va constata ca membrii comisiei au comis greseli, privatizarea societatii poate fi revocata si apoi reluata. Desi apreciaza drept corect modul de desfasurare a tranzactiei, totusi AVAS nu a anuntat oficial incheierea contractului de privatizare, asa cum procedeaza de obicei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.