Intreprinderile mici si mijlocii (IMM), firmele de leasing si locuintele constituie principalele segmente de piata spre care se vor orienta societatile de asigurari in anul care vine. "Mai putin de 10 la suta din fondul locativ al tarii are o asigurare pentru locuinte, ceea ce inseamna ca exista un potential imens pentru dezvoltarea acestui segment de piata. In plus, posibilitatea deducerii pentru asigurarile de locuinte prevazuta de Codul Fiscal va constitui o premisa pentru dezvoltarea acestui tip de asigurari. Intr-un scenariu optimist, la sfarsitul anului viitor, gradul de acoperire pentru asigurarile pentru locuinte ar putea creste pana la 20 la suta", ne-a declarat Steluta Racolta, membru in echipa manageriala a Asirom. Potrivit acesteia, cutremurul care a avut loc in aceasta toamna a determinat o crestere a numarului de asigurari de locuinte si bunuri.

"Creditele acordate de banci, nu neaparat cele pentru bunuri de consum, cat cele ipotecare, dar si finantarea prin societatile de leasing vor conferi dinamism pietei asigurarilor in 2005", crede Steluta Racolta. De asemenea, analistii se asteapta ca, pe masura cresterii economiei, un numar din ce in ce mai mare de IMM-uri sa opteze pentru incheierea unei polite specifice de asigurari, mai ales ca oferta pentru acest domeniu este tot mai variata, de la asigurari pentru patrimoniu pana la asigurarea de raspundere civila a angajatorului fata de propriii angajati. Pe de alta parte, odata cu intrarea in operativitate a legislatiei privind asigurarile private de sanatate si pensii private, dezvoltarea pietei asigurarilor se va amplifica.

Cresterea pietei asigurarilor in acest an - 20-25%

In ceea ce priveste evolutia pietei asigurarilor din acest an, reprezentratii asiguratorilor se declara multumiti. "In acest an, piata romaneasca a asigurarilor a inregistrat un trend ascendent fiind, alaturi de cel bancar, sectorul cu cele mai semnificative realizari. Pentru acest an, cresterea pietei asigurarilor va depasi cu mult cresterea economiei nationale, fiind estimata la 20-25 la suta. In plus, conform ultimelor statistici si rapoartelor oferite de specialisti, industria asigurarilor ofera unele dintre cele mai multe locuri de munca din economie. Referindu-ne strict la evolutia pietei asigurarilor in anul 2004, se constata o crestere cu 17,66 la suta a volumului de prime incasate pe primele noua luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut in cazul asigurarilor generale si de 10,8 % la asigurarile de viata. Se poate concluziona ca a fost o evolutie buna, societatile de asigurare romanesti fiind mai pregatite de la an la an sa acopere riscuri majore si sa plateasca despagubiri semnificative - peste 200 milioane de euro", ne-a declarat Bogdan Antonescu, director de vanzari la Astra Asigurari, companie care a inregistrat pe primele noua luni o crestere de 29 la suta comparativ cu aceeasi perioada din 2003 si care, potrivit propriilor estimari, detine o cota de piata de 7,23 la suta. Potrivit acestuia, dinamica in domeniul asigurarilor generale a fost mai sustinuta decat in domeniul asigurarilor de viata, romanii manifestand tendinta evidenta de a incheia in primul rand o polita de asigurare pentru masina, casa sau bunuri, decat o polita de asigurare de viata. Conform opiniilor specialistilor, la sfarsitul acestui an, piata asigurarilor din tara noastra ar putea atinge 1,5 la suta din PIB, in crestere cu 0,2 la suta comparativ cu anul 2003.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.