Inceputul sfarsitului celui mai important grup petrolier rus
A inceput daramarea "fizica" a Iukos, gigantul industriei petroliere ruse care, inaintea controversatei campanii judiciare pornite impotriva sa si a patronului sau, Mihail Hodorkovski, acum aproximativ un an si jumatate, a primit numeroase titluri, precum "compania rusa cea mai rentabila" sau "cel mai important producator de petrol din tara".
Ieri, la Moscova principala filiala de productie a Iukos, Iuganskneftegaz (peste 60% din productia de titei a Iukos), a fost vanduta la licitatie pentu suma de 9,3 miliarde de dolari unei societati ruse aproape necunoscute Baikalfinansgrup, gigantul extractiei de gaze din Rusia, controlat de catre stat.
La licitatie au participat patru societati, printre care Gazpromneft, filiala petroliera a Gazprom. Despre celelalte trei nu se stie nimic insa, au afirmat avocatii holdingului Menatep, care ii reprezinta pe principalii actionari ai Iukos.

"S-ar putea sa fie vorba de societati-ecran", ce reprezinta interesele Gazprom, au subliniat acestia. Mai mult, licitatia este considerata ilegala pentru ca a fost organizata la cererea fiscului rus, iar Iukos a obtinut cu cateva zile in urma sprijinul justitiei americane, care a cerut suspendarea vanzarii pentru zece zile.Daca Gazprom castigaa licitatia, am fi putut asista la crearea unui grup petrolier semipublic, simbolizand vointa Kremlinului de a relua controlul asupra resurselor naturale ale tarii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.