"Luna trecuta, la Bursa din Sibiu au fost atinse si depasite cele mai bune rezultate din anii anteriori", a declarat Radu Luca, economist al bursei. Media zilnica de tranzactionare a fost de peste 2.000 de contracte, de aproape 16 ori mai mult decat in perioada similara a anului trecut, numarul total de contracte fiind de peste 46.000 contracte futures si options. Pentru septembrie sunt asteptati noi intermediari puternici, conditii in care volumul de contracte realizat in august va fi cel putin egalat. Lichiditatea pietei a generat si deschiderea de noi pozitii, acestea urcand la finele saptamanii trecute la 45.500.

Septembrie a debutat la fel de furtunos, recordul de peste 3.500 de contracte din data de 23 august fiind depasit vineri, cand au fost tranzactionate 4.032 contracte futures si optiuni. Stabilitatea din piata valutara, generata de cumpararile din saptamana precedenta ale BNR din piata valutara, a avut drept efect o aliniere a preturilor futures atat pentru scadenta lunara, cat si pentru Craciun.

"BNR a calmat tendintele speculative ale bancilor sau fondurilor de afara, pragul de 3,5 lei putandu-se mentine pentru o buna bucata de timp, crede un broker sibian. O astfel de valoare poate multumi exportatorii, care s-au infruntat si cu nivelul de 3,4 lei. Cum dolarul a scazut pe pietele internationale si nu pare a-si reveni prea curand, a fost rezolvata si problema importurilor de combustibili."

Raportul leu/euro cu scadenta lunara a fluctuat intre 3,4850 si 3,51 lei, iar pentru Craciun intre 3,4805 si 3,51 lei. Moneda americana a fost cotata vineri la 2,8125 lei pentru scadenta lunara, in scadere cu peste 5 bani comparativ cu saptamana precedenta.

Distrugerile provocate de uraganul Katrina, la care s-au adaugat cresterea pretului la titei si posibilitatea ca Rezerva Federala sa incetineasca ritmul de majorare a dobanzilor americane, datorita deteriorarii economiei de peste Ocean, au reprezentat tot atatea motive de depreciere rapida a dolarului. Sentimentele pro-dolar ale investitorilor de la Sibiu au disparut rapid, preturile futures ale paritatii cu scadenta lunara urcand de la 1,2155 - 1,2175, la inceputul saptamanii, la 1,2520 dolari, la sfarsitul ei. Pentru Craciun preturile au urcat de la 1,2250-1,2260 la 1,2510 dolari.

Minodora Budin, broker la Terra Consulting, crede ca "euro va intalni o puternica rezistenta la 1,2615, urmatorul prag aflandu-se la 1,2720 dolari".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.