Preturile locuintelor din Bucuresti le depasesc substantial pe cele din Sofia, pentru unele tipuri de apartamente diferentele ajungand si pana la 50%, arata ziarisitii de la cotidianul sofiot Monitor. Ei au ajuns la aceasta concluzie facand un studiu comparativ al pietei de pe site-ul bulgaresc www.imot.bg si cel romanesc www.imobilul.net. Desi nivelul de trai si salariile din cele doua tari sunt asemanatoare, diferenta dintre preturile medii la apartamente ajunge sa depaseasca de 300 de euro pe metrul patrat.

Pentru garsoniere, discrepanta este cea mai mare, la Sofia pretul mediu fiind de aproximativ 593 euro pe metrul patrat, iar la Bucuresti ajunge pana la 890 euro pe metrul patrat.

Agenti imobiliari explica aceste diferente, prin dimensiunile celor doua piete, precum si prezentei investitorilor straini si existentei cererii solvabile. Bulgarii vad Bucurestiul ca fiind ceva mai ordonat - cu strazi largi, parcuri intretinute, adica ofera un mediu mai propice de locuit.

"Spatiile mari atrag firme occidentale, marea majoritate a acestora avandu-si reprezentanta din Balcani in capitala romaneasca si cautand locuinte pentru angajati", a explicat presedintele FIABCI (Federatie Internationala a Agentiilor Imobiliare) din Bulgaria, Valentin Saikov.

Potrivit informatiilor oferite de www.imobilul.net , in acest moment, la Bucuresti, se ofera foarte multe apartamente de doua camere, pretul mediu pentru un metru patrat fiind de 615 euro. Analiza comparativa mai arata ca locuintele din Bucuresti sunt, aparent, cu aproximativ 10 metri patrati mai mici decat cele din Sofia.

In Romania, se considera ca doar suprafata interioara face parte din locuinta, in timp ce in cazul constructiilor de la Sofia, aceasta cuprinde si spatiile comune ale cladirii. Astfel, o locuinta de 100 de metri patrati din Bucuresti, la Sofia se va vinde ca o suprafata de 120 de metri patrati.

Preturile mari din Bucuresti se datoreaza si tendintei neintrerupte de scumpire a apartamentelor in capitala romaneasca.

"Multe dintre cladirile de acolo sunt din caramida, prefabricatele nu sunt atat de numeroase si, spre deosebire de Sofia, cererea inca depaseste oferta de locuinte", a mentionat un agent imobiliar bulgar.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.