Dupa ce scandalul cu paprika contaminata a tinut capul de afis al ziarelor unguresti timp de doua saptamani, comerciantii din tara vecina au acum un nou motiv de ingrijorare, in urma reclamatiilor conform carora in uleiul alimentar importat din Romania s-ar fi gasit urme de insecticid.

Autoritatile sanitare unguresti, citate de cotidianul "Budapest Sun", au confirmat prezenta insecticidului, dar in cantitati normale care nu ar putea periclita sanatatea publica, si anume 0,001 miligrame pe kilogram. Marcile de ulei de floarea-soarelui in care s-au gasit urme de insecticid nu au fost date publicitatii, dar nici nu au fost retrase de pe rafturile magazinelor.

Cu toate acestea, anumiti cumparatori considera ca decizia serviciilor unguresti de protectie a consumatorilor ar semana cu indemnul de a bea apa imbuteliata care contine 99 la suta apa minerala si 1 la suta apa reziduala.

Patronatul uleiului: Concurenta din Ungaria vrea sa ne discrediteze

Uleiul romanesc se incadreaza in normele admise de Uniunea Europeana la toate capitolele, arata Viorel Zichil, presedintele Patronatului Uleiului. Acesta este stupefiat ca ziarele unguresti fac atata caz pe o situatie normala, cum ar fi concentratia de insecticid de 0,001 mg/kg, sub limita legala de 0,002. "Nu este vorba doar despre uleiul romanesc, toate uleiurile din intreaga lume au aceasta concentratie. Probabil ziarul in care au aparut aceste informatii este platit de concurenta de acolo. Sunt niste lucruri care creeaza confuzie, ca si scandalul cu paprika", considera Zichil.

El avertizeaza ca acesta este si scopul concurentei din Ungaria, ca aceste afirmatii sa fie preluate de ziare si sa creeze psihoza in randul populatiei neavizate. Care ar deveni suspicioasa chiar daca testele laboratoarelor unguresti sustin ca nu este nimic anormal in aceasta concentratie de insecticid din uleiul in cauza.

Patronatul uleiului cere populatiei sa ignore "aceste provocari", care au scopul de a discredita produsele romanesti. Asadar, ca si in cazul E-urilor sau al condimentului paprika, acesta ar fi un alt caz de mult zgomot pentru nimic. Saptamana trecuta, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a testat produsele pe baza de paprika importata din Ungaria, dupa ce autoritatile ungare au solicitat retragerea de pe piata a tuturor produselor care contin acest condiment, deoarece in unele stocuri s-a descoperit aflatoxina, o substanta potential cancerigena.

ANPC a cerut Autoritatii Vamilor lista cu toti importatorii de paprika sau de produse care au in componenta lor acest condiment, pentru a preleva probe pentru analiza. Teste efectuate de ANPC asupra a 27 de mostre au aratat o concentratie de aflatoxina situata in limitele admise, de 10 mg/kg.