Aflata in dificultate din toamna anului trecut, de cand RNP Romsilva a majorat pretul metrului cub de lemn cu 57 - 60% la 553.642 de lei, industria mobilei a suferit o noua lovitura. Intarirea monedei nationale, cat si majorarea preturilor la utilitati, la energie electrica si la combustibil in special, a atras asupra intregii ramuri spectrul falimentului. Tot mai multe fabrici sunt nevoite sa-si trimita angajatii in somaj din cauza pierderilor din ce in ce mai mari, iar scumpirea utilitatilor determina patronii sa ia in considerare rumegusul ca alternativa la gazele naturale.

Multa munca, praf, mizerie, zgomot, salarii derizorii, somaj. Asa s-ar putea descrie situatia in care se afla industria mobilei din Romania in acest moment. De pe urma acestei stari, cei care au cel mai mult de suferit sunt muncitorii. "Desi muncim chiar si 10 ore pe zi pe un salariu de mizerie nu avem siguranta locului de munca. Lucrez din 1986, cand erau in fabrica peste 5.000 de salariati. Acum mai sunt in jur de 200", spune Mariana, muncilor la fabrica de mobila Mobins din Bucuresti. "Avem un salariu de mizerie, de 3.5 milioane de lei si primim o data la trei luni 6 tichete de masa. Oamenii pleaca mereu si nu avem nici un sindicat sa ne reprezinte", adauga ea.

Daca in anii trecuti s-a inregistrat o crestere progresiva a volumului productiei de mobila in Romania, de la 658,5 milioane de euro, cat se inregistra in 2000, la 1,1 miliarde de euro, valoare atinsa la sfarsitul anului 2004, pentru acest an prognozele prevad o stagnare si chiar o descrestere a acesteia. "Peste 80% din volumul productiei este destinat exportului, iar deprecierea monedei europene a facut ca majoritatea firmelor sa inregistreze pierderi", a declarat directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Aurel Rizea.

Volumul exporturilor a crescut, de asemenea, de la an la an, iar la finele anului 2004, acesta a fost de 833 de milioane de euro.

Anul trecut principalele piete de desfacere pentru mobila romaneasca au fost tarile din Uniunea Europeana. Romania a exportat in principal sufragerii si dormitoare clasice in Franta, de peste 185 de milioane de euro din totalul exporturilor.

Desi datele comunicate de Institutul National de Statistica arata ca exportul de mobila a crescut in prima jumatate a acestui an cu 9,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, parerile sunt impartite. "Calculand aceasta crestere in moneda nationala, se constata ca de fapt la mobila s-a inregistrat o descrestere, realizarile pe semestrul I al acestui an fiind de 99,7% fata de semestrul I din 2004", a mai spus Aurel Rizea. "Au fost anulate contracte la export in valoare de zeci de milioane de euro, au fost disponibilizati mii de oameni, iar la cursul valutar al zilei, peste 90% din contractele in derulare inregistreaza pierderi", a adaugat acesta.

Solutia luata in calcul de producatorii de mobila pentru iesirea din aceasta situatie este cresterea pretului mobilei in urmatoarea perioada sau disponibilizarea salariatilor. Conform datelor oferite de APMR, pretul mobilei se va mari cu pana la 12% in functie de tipul de mobilier. Solutia aleasa nu este insa deloc lipsita de riscuri, in conditiile in care vanzarile la mobila au scazut foarte mult.

APMR estimeaza ca pe viitor preturile la mobila vor creste si din alte motive. "O data cu liberalizarea pretului la lemn sunt posibile majorari ale acestuia, iar in final, in magazine, pretul mobilei va creste", a mai spus Aurel Rizea.

O alta problema este legata de presiunile sindicatelor asupra patronilor. Sindicalistii cer majorarea salariilor cu 10%, cat si tichete de masa. Daca in cateva cazuri, salariatii au obtinut majorarea ceruta, in unele zone ale tarii oamenii au fost trimisi acasa. Astfel, la o fabrica de mobila din Oradea numarul salariatilor disponibilizati in primele 6 luni ale anului a fost de 200, iar pana la sfarsitul anului se estimeaza o reducere cu inca 100 de persoane. La o fabrica din Arad s-au inregistrat pierderi de aproximativ 28 de miliarde de lei, iar numarul de angajati a scazut pana in prezent cu 192 si se va mai reduce cu inca 350 de angajati, conform datelor oferite de APMR.

In sfarsit, deprecierea leului a stimulat si importurile de mobila, subminand productia interna. Acestea au ajuns sa insumeze, anul trecut, 156,7 milioane de euro, ceea ce reprezinta 14,2% din productia romaneasca de mobila. Principalele tari de unde provine mobila sosita pe piata sunt Italia, Germania si Polonia, care atrag clientii cu produse cu design modern, dar, spun reprezentantii APMR, de calitate inferioara. Strategia importatorilor pentru cucerirea pietei romanesti este simpla: preturi mai mici. Astfel, mobila importata, in special cea din Polonia, are preturi cu 30% mai scazute decat cea autohtona. In topul celor mai mari firme producatoare de mobila din Romania, pe primele locuri se situeaza firmele Elvila, Mobexpert si Grupul Alprom Pitesti.

Companiile de mobila stimuleaza piata cu premii

Foarte multe firme din tara lupta sa castige cat mai multi clienti. Anul acesta la cea de-a XIV-a editie a Targului international de mobila, BIFE-TIMB si-au anuntat participarea 470 de firme, cu 10% mai multi expozanti decat in anul trecut. Atractia principala, sustin organizatorii, o reprezinta Concursul National de Design pentru Mobilier de Avangarda, care are ca scop incurajarea designerilor de mobilier. De asemenea, vor fi rasplatiti cu premii si vizitatorii, carora firmele expozante le-au pregatit premii constand in piese de mobilier si obiecte decorative. La targul de anul acesta, care se va desfasura in perioada 7-11 septembrie la Romexpo, vor participa si 90 de companii straine, reprezentand tari ca Austria, Belgia, Spania, Marea Britanie, Suedia, Italia, Bulgaria si Turcia.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.