Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a elaborat un studiu privind evolutia industriei in trimestrul al treilea al anului, pe baza rezultatelor anchetelor de conjunctura efectuate in randul firmelor reprezentative din toate judetele si ramurile industriale. Prognoza se refera atat la forta de munca si cifra de afaceri la nivelul firmelor, cat si la evolutia productiei industriale.

Dupa un prim semestru in care numarul mediu de salariati din industrie s-a diminuat cu circa 0,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, se prevede ca acesta sa se reduca si in urmatoarele trei luni ale anului. Astfel, in trimestrul al treilea, numarul mediu de salariati din industrie este estimat la circa 1,7 milioane persoane, ceea ce reprezinta, la nivelul primelor noua luni ale anului, o scadere de circa 1% comparativ cu perioada similara a anului anterior.

Numarul mediu al salariatilor din industrie s-a cifrat in primul trimestru al acestui an la 1,75 milioane persoane (fata de 1,753 milioane angajati in trimestrul I 2004) si la 1,731 milioane salariati in trimestrul al doilea (fata de 1,74 milioane posturi in trimestrul II 2004), pentru trimestrul al treilea estimandu-se o scadere a numarului mediu de angajati la 1,7 milioane persoane (fata de 1,755 milioane salariati in trimestrul III 2004).

Scad costurile cu forta de munca?

Pentru perioada iulie-septembrie se mai estimeaza reducerea costului unitar real cu forta de munca in industrie, ca rezultat al unei majorari salariale sub nivelul cresterii de productivitate, dar si a unei dinamici mai accentuate a preturilor de productie, ca urmare a majorarii preturilor la utilitati in luna iulie.
Costul unitar real cu forta de munca in industrie a inregistrat, in semestrul I 2005, comparativ cu perioada similara a anului anterior, o crestere de 3,2%, majorarea salariului brut din aceasta perioada fiind compensata de cresterea de productivitate (+4,7%), dar si de evolutia preturilor de productie (+12,3%).

Cifra de afaceri cu 5,9%

In ceea ce priveste cifra de afaceri in industrie, in studiul CNP se arata ca, la nivelul trimestrului II 2005 comparativ cu trimestrul I al anului curent, s-a inregistrat o majorare a volumului acesteia cu 6,6%, in timp ce productia industriala s-a majorat cu doar 3,6%. La sfarsitul primului semestru, cifra de afaceri a fost mai mare cu 4,1%. In ceea ce priveste evolutia cifrei de afaceri in trimestrul trei, se estimeaza o majorare a acesteia cu circa 4,9%, comparativ cu perioada anterioara. Aceasta evolutie va conduce la o crestere de 5,3% a volumului cifrei de afaceri in industrie, la nivel de noua luni, fata de perioada corespunzatoare a anului 2004.

Analiza conjuncturala pentru cel de-al treilea trimestru al anului curent, inclusiv sondajul la nivelul firmelor, indica posibilitatea ca, in perioada iulie-septembrie 2005 productia industriala sa inregistreze o crestere de circa 4,3% fata de trimestrul anterior. Aceasta evolutie a productiei industriale va conduce, raportat la primele noua luni ale anului 2004, la o majorare a productiei industriale cu circa 2,8%.

La nivelul primului semestru al anului curent, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul trecut, cresterea productiei industriale a fost de numai trei puncte procentuale, in serie bruta.
In concordanta cu evolutiile productiei industriale si a fortei de munca, productivitatea muncii va inregistra in al treilea trimestru al anului 2005 o crestere de 5,7%, comparativ cu trimestrul II.

Preturile cresc si ele

Anchetele de conjunctura ale CNP prevad pentru trimestrul III si un ritm mediu lunar al preturilor de productie de circa 1,2%, estimandu-se o crestere de circa 8,5% a preturilor de productie la nivelul lunii septembrie 2005 fata de decembrie 2004.

Ca medie a primelor noua luni ale anului curent, preturile de productie se asteapta sa inregistreze o crestere de 11,4% fata de perioada similara a anului 2004. Preturile de productie au crescut in primele sase luni cu 4,6% (iunie 2005 fata de luna decembrie 2004), in principal din cauza preturilor pentru piata interna.

In ceea ce priveste investitiile din sectorul industrial, conform raspunsurilor primite din partea firmelor din domeniu, se asteapta o crestere a volumului acestora de aproximativ 8,5% pentru trimestrul III al anului 2005, comparativ cu trimestrul II al anului curent. Aceasta evolutie va conduce la o crestere cu 6,4% a volumului de investitii pentru primele noua luni, comparativ cu perioada similara a anului trecut.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.