Pagubele din 2005 au scos bani grei din bugetele firmelor de asigurari

Nici nu a inceput bine anul, ca socotelile unor firme de asigurari s-au cam stricat, dat fiind ca au fost nevoite sa scoata bani grei pentru a-si despagubi clientii. Pentru asiguratori, cele mai frecvente si paguboase riscuri au fost, de departe, incendiile si inundatiile.

Astfel, pentru o hala de productie care a ars in intregime, o firma autohtona a platit despagubiri de peste 15 miliarde lei, iar o alta a achitat circa 50.000 euro in contul daunelor materiale si avariilor rezultate in urma unui accident auto.
Desi putini asiguratori se arata reticenti in ceea ce priveste sumele de despagubire platite, majoritatea refuza sa dezvaluie primele de asigurare achitate de clientii grijulii. Iar numele acestora din urma rareori ajung sa fie socotite informatii din registrul de confidentialitate.

400.000 de euro pentru inghetata topita

Romania nu conteneste sa arda si sa se inunde. Cel putin asta reiese din hartiile asiguratorilor, care anul anul acesta s-au confruntat cu daune majore. Dintre societatile care au fost de acord sa dezvaluie cam de cati bani s-au lipsit ca urmare a producerii riscurilor luate in calcul de clientii proprii, Generali se asaza pe primul loc in clasamentul "pagubitilor". In decembrie 2004, un depozit frigorific al Delta (cunoscuta firma cu capital grec care se ocupa cu importul, productia si comercializarea de inghetata), situat in comuna Glina, a luat foc. Depozitul a ars partial, insa toate produsele finite ce se aflau in el au fost iremediabil compromise. Distrugerea cantitatilor de inghetata a costat firma de asigurare peste 400.000 euro.

O despagubire si mai consistenta a incasat Omnilogic (firma romaneasca specializata in importul, depozitarea si comercializarea de echipamente electronice), dupa ce un depozit care reprezenta o treime din totalul cladirii a fost naruit de un incendiu. Raportul inspectorului de daune arata ca structura de rezistenta a fost distrusa, astfel incat singura solutie ramasa era demolarea si reconstructia depozitului. Valoarea echipamentelor si marfurilor distruse de flacari a fost estimata la 1,2 milioane dolari.

Fabrica in lohn, mistuita de flacari

Cea mai mare despagubire platita de Generali, anul acesta, s-a dus la Maxstile, firma italiana cu sediul in Arad, care produce in lohn canapele din piele. La mijlocul lunii iunie, hala principala de productie, care masura 6.000 mp, a fost devastata de un incendiu. Focul a fost stins dupa sapte ore, timp in care a ars tot stocul de marfa, fiind totodata distruse si masini, si utilaje a caror valoare a fost estimata la 65.000 euro. In total, valoarea despagubirii a fost de 1,5 milioane euro. Avantaj asiguratul, pentru ca hala distrusa fusese construita in 1962, insa in polita ea a fost asigurata la valoarea de nou, adica la suma necesara reconstruirii ei.

La masini de lux, pagube pe masura

Compania a punctat bine si la capitolul daune auto. Un cetatean german a fost despagubit cu 100.000 euro, dupa ce a fost implicat intr-un accident auto de care s-a facut vinovat un roman care incheiase Carte Verde. Paguba a acoperit dauna totala produsa unui camion incarcat cu marfa. Un alt sofer roman a provocat un accident in Italia, soldat cu pagube materiale si vatamari corporale. Allianz-Tiriac estimeaza ca suma pe care trebuie s-o achite in acest caz se ridica la 50.000 dolari. Politele auto s-au dovedit a fi paguboase si pentru societatea Asirom, care, in prima jumatate a anului, a despagubit doi proprietari de autoturisme cu cate aproximativ 50.000 euro fiecare, dat fiind ca acestia erau asigurati Casco.

Despagubiri pentru pierderea profitului

In cazul Omniasig, daunele semnificative au fost provocate de ploile torentiale. Revarsarile de apa si inundatiile au obligat compania sa plateasca despagubiri de aproximativ 20 miliarde lei. Nici Allianz-Tiriac nu a fost ferit de plata unor daune insemnate. Un incendiu care a izbucnit la o firma ce activeaza in domeniul prelucrarii lemnului a provocat pagube de peste 100.000 euro. Un producator de componente auto a fost despagubit de companie cu 90.000 euro, dupa ce o parte din utilajele asigurate au fost distruse de un incendiu. "Interesant este faptul ca mai mult de o treime din suma de despagubire achitata s-a referit la acoperirea riscului de pierdere de profit (transferat prin polita de asigurare in sarcina asiguratorului) estimat a fi fost pierdut", ne-a spus Marius Onofrei, director de comunicare si relatii publice la Allianz-Tiriac.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.