Termenul pana la care investitorii interesati de preluarea pachetului majoritar de actiuni la CEC mai pot sa depuna scrisorile de intentie expira astazi, la ora 17. Cu toate acestea, pana ieri, la ora 14, nici o banca nu depusese expresia de interes pentru CEC, situatie catalogata drept normala de catre membrii comisiei de privatizare, dat fiind ca investitorii apar de obicei pe ultima suta de metri.

Joc la doua capete

"De vizitat ne-au vizitat multi, dar pana acum nimeni nu a depus scrisori de interes. Nu este insa nici un motiv de ingrijorare, dat fiind ca de obicei ofertantii vin pe ultima suta de metri", ne-au declarat surse din comisia de privatizare a institutiei. Acesta ne-a mai informat ca exista un numar de banci care se arata interesate deopotriva si de cealalta banca aflata inca in proprietatea statului, BCR. De altfel, se asteapta ca bancile care pierd in cursa pentru BCR sa incerce sa preia CEC, banca cu cea mai mare retea teritoriala din tara.

Finantele scot la vanzare o participatie de pana la 75% din capitalul CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, iar pretul este solicitat in euro si in numerar. Investitorii trebuie sa depuna si setul de informatii complete solicitate de Ministerul Finantelor, printre care se numara si datele privind potenta financiara a doritorilor.

Astfel, criteriile de preselectie impun ca investitorii sa fie institutii financiar-bancare de reputatie internationala, cu capital propriu de cel putin 1,5 miliarde de euro la finele anului 2004, cu rating de investitii. In cazul unui consortiu, cel putin unul din investitori trebuie sa indeplineasca aceste criterii, iar acesta trebuie sa reprezinte cel putin 51% din consortiu si sa cumpere cel putin 31% din actiuni. Rezultatele preselectiei vor fi anuntate cel mai tarziu la 9 septembrie.

Pana in prezent si-au manifestat intentia de a participa la privatizare banca franco-belgiana Dexia, Erste Bank si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich - ambele din Austria, Rabobank - Olanda, OTP-Ungaria si EFG Eurobank Ergasias-Grecia si Societe Generale-Franta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.