Dupa remanierea ministrilor a venit rindul secretarilor de stat sa aiba emotii. Partidele membre ale coalitiei au inceput analiza activitatii lor, in vederea unei remanieri in esalonul doi al ministerelor.

"Remanierea mica" ii va viza in mod cert pe secretarii de stat responsabili cu integrarea europeana. Faptul a fost confirmat ieri de insusi premierul Calin Popescu Tariceanu. "In zilele urmatoare vom evalua cu atentie performantele secretarilor de stat, in primul rind a celor responsabili de pregatirea pentru aderare, si vom proceda la schimbarile care se impun", a spus Tariceanu. De altfel, in cadrul PNL, secretarii pentru integrare ca si cei pentru relatia cu Parlamentul fac obiectul unor analize separate.

In timp ce activitatea celorlalti secretari de stat liberali este evaluata de secretarul general al Guvernului, Mihai Voicu, cei responsabili cu integrarea sint evaluati de negociatorul cu UE, Leonard Orban, iar cei care gestioneaza relatia cu Parlamentul, de ministrul de resort Bogdan Olteanu. Concluziile vor fi trase pina joi si vor fi prezentate premierului vineri, acesta urmind sa ia o decizie saptamina viitoare. Mai putin grabiti par democratii, care au anuntat ieri ca vor infiinta o comisie care sa faca analiza activitatii oamenilor lor.

Remaniabili la prima strigare

Inaintea evaluarii, unii dintre ministri au deja o idee despre secretarii de stat pe care ii vor sacrifica. "Este nevoie de o restructurare a ministerului, pentru ca nu are sens sa functioneze cu sase secretari de stat", ne-a declarat ieri ministrul Economiei, Codrut Seres. "Parerea mea a fost dintotdeauna ca nu e nevoie de mai mult de patru, iar in domeniile in care nu avem nevoie de reglementare nu mai vad de ce ar trebui sa avem secretari de stat", a spus Seres, care a refuzat deocamdata sa spuna care secretari de stat se vor vedea fara munca.

Ministrul Agriculturii se declara in schimb multumit de subordonatii sai. "Nu am motive sa schimb pe nimeni. Oamenii nostri au muncit. In privinta integrarii mai este mult de facut, dar trebuie sa tinem cont si de modul in care se fac progrese. Eu le-am cerut turarea motoarelor", ne-a declarat Gheorghe Flutur.

Finantele sint in zodia politicului

"Lasati-ma sa ii cunosc", a declarat noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, atunci cind a fost intrebat de "Cotidianul" daca intentioneaza sa schimbe vreun secretar de stat din ministerul pe care il conduce.

Numirile de secretari de stat la aceasta institutie s-au lasat mult timp asteptate, vechiul ministru Ionut Popescu cerind la un moment dat ca acestea sa nu se faca pe criterii politice. PNL nu a tinut cont de acest fapt si a promovat-o pe Doina Dascalu, care pare a avea postul de neclintit. De neatins sint si Nicolae Ivan, cel care i-a tinut locul remaniatului Popescu la sedinta de guvern de saptamina trecuta, si Istvan Jakab, care vine din partea UDMR.

In schimb, seful Trezoreriei, Dragos Neacsu, are mari sanse sa fie schimbat. Acestuia i se poate imputa negocierea defectuoasa in cazul datoriei Irakului sau originea sa, el venind dintr-un mediu drag lui Ionut Popescu - piata de capital. Un viitor incert il are si Mara Rimniceanu, care raspunde de fiscalitate, pentru ca fostul ministru s-a plins ca strategia sa fiscala a fost respinsa de guvern. (L.G., M.N., A.S., C.M.)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.