Citand un studiu recent al grupului Deutsche Bank, cotidianul francez "Le Figaro" incerca zilele trecute sa stabileasca raporturile dintre marile puteri economice ale lumii si orizontul spre care se indreapta acesteain urmatorii 15 ani.

Combinand teoria cresterii economnice si analiza evolutiilor actuale in cele 34 de tari ale lumii, studiul incearca sa determine care ar fi principalii factori de crestere care se manifesta acum in lume si ajunge la schitarea unei harti economice a lumii anului 2020.

Conform studiului, peste 15 ani Statele Unite vor ramane superputerea lumii, cu un Produs Intern Brut (PIB) situat intre 17 si 18 trilioane de dolari. Datorita dinamicii demografice (cresterea anuala a populatiei fiind de 1 la suta), a productivitatii si a competitivitatii, printre cele mai puterniuce din lume, se va mentine diferenta dintre SUA, China si, respectiv India. Cu un PIB per cap de locuitor de 55 de mii de dolari, venitul unui american va fi in 2020 de pana la doua ori mai mare decat al unui european, de cinci ori mai mare decat al unui chinez si de noua ori superior celui din India (de aproximativ 6.000 de dolari per cap de locuitor).

China va ramane a doua putere mondiala

Cu un Produs National Brut de 14 trilioane de dolari, China va ramane a doua putere mondiala, insa va fi de trei ori mai dezvoltata decat este azi. Mai mult, in 2020 China va fi adevaratul atelier industrial al lumii. Unul dintre handicapurile cu care se va confrunta China va fi imbatranirea populatiei. Astfel, peste 15 ani varsta medie din China va fi de aproximativ 40 de ani, mult mai ridicata decat in America.

Pe locul al treilea, departe de SUA si China se va afla India, cu un PIB de aproape 7 trilioane de dolari. Oricum, evolutia acesteia va fi una spectaculoasa, in special gratie dezvoltarii tehnice si a nivelului foarte ridicat de calificare pe care il va oferi. Pe cand China va deveni atelierul industrial al lumii, India va avea toate sansele sa dezvolte o puternica economie a serviciilor.

Europa va intra in declin

Distanta dintre Europa si SUA va continua sa creasca si in urmatorii ani. Cu un PIB intre 2.000 si 2.500 miliarde de de dolari, cele mai importante economiii europene vor continua sa piarda teren in competitia mondiala. Desi comparativ la PNB per cap de locuitor tarile europene vor ramane printre natiunile bogate, cu aproximativ 32.500 de dolari, greutatea lor relativa va intra in declin datorita ratei demografice in descrestere si a fragilitatii cresterii (aproape de doua ori mai inceata decat in SUA). Cele mai bune perspective li se vor arata Spaniei si Irlandei, care vor cunoaste o dezvoltare superioara mediei europene.

Astfel, Irlanda va avea in 2020 al doilea PIB per cap de locuitor din lume, imediat dupa SUA. Speculatiile potrivit carora moneda americana va cunoste o puternica depreciere in anii urmatori datorita cresterii deficitelor se dovedesc a fi in mare parte nerealiste si asta, in principal, fiindca dolarul va ramane preferabil pentru rezervele internationale. Pentru a evita o criza economica, Statele Unite nu vor trebui decat sa stapaneasca deficitul balantei conturilor curente, fiindca de finantat va avea de unde sa-l finanteze.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.