Pretul barilului a depasit ieri pe piata internationala pragul de 70 de dolari * Principala cauza a cresterii substantiale a cotatiilor sunt pagubele produse de uraganul Katrina rafinariilor din zona Golfului Mexic

Pretul petrolului a depasit ieri nivelul de 70 de dolari pe baril, cauza principala fiind oprirea activitatilor producatorilor si a rafinariilor, ca urmare a pagubelor produse in Golful Mexic de uraganul Katrina, transmite Reuters. La deschiderea bursei, pretul contractelor futures americane a crescut cu aproape cinci dolari pe baril, pana la 70,80 dolari, cel mai inalt nivel din 1983, cand bursa de marfuri din New York, New York Mercantile Exchange (NYMEX), a inceput tranzactiile cu astfel de contracte. Companiile din golful Mexic extrag zilnic circa 1,5 milioane de barili de titei, un sfert din productia americana si circa 2% din cea mondiala. "Singura modalitate de evitare a cresterii preturilor este ca presedintele Bush sa permita utilizarea rezervelor strategice", a afirmat David Thurtell, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Reprezentantii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt din ce in ce mai ingrijorati de cursa ascendenta a preturilor. "Suntem tot mai preocupati de mentinerea la un nivel ridicat a preturilor, care nu reflecta corect realitatile pietei", a declarat presedintele OPEC, seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah. Liderul OPEC, care este si ministrul Energiei din Kuweit, a adaugat ca membrii organizatiei vor analiza diferite variante de solutii pentru reuniunea din septembrie care ar putea conduce la moderarea preturilor, fara a preciza care sunt aceste variante. In opinia seicului Ahmad, resursele si oferta de petrol sunt suficiente, iar OPEC a produs cu 1,5 milioane de barili pe zi peste plafonul stabilit in trimestrul al treilea al anului.

El a mai spus ca actualul excedent al capacitatilor de productie din statele membre, impreuna cu crearea de noi capacitati la inceputul anului viitor vor fi mai mult decat suficiente pentru a satisface cererea mare din iarna lui 2005 si a anului viitor. "Mai mult decat atat, cresterea cererii da semne de incetinire, ca rezultat al preturilor ridicate", a spus Ahmad, care a adaugat ca, luand in considerare acesti factori, ar trebui sa asistam mai degraba la o diminuare a preturilor petrolului.

Seful FMI apreciaza ca pretul petrolului va ramane ridicat

Pe de alta parte, seful FMI, Rodrigo Rato, declara, cu cateva zile in urma, ca pretul petrolului va ramane ridicat, deoarece cererea nu da nici un semn de scadere. Mentinerea unui nivel ridicat al cererii de titei in cazul SUA, primul consumator mondial, precum si cresterea puternica a economiilor chineza si indiana sunt principalii factori care imping in sus pretul petrolului, a precizat Rodrigo Rato. "Spre deosebire de toate situatiile anterioare care au fost legate de o reducere a ofertei, cauza principala a actualelor preturi la petrol este cu siguranta nivelul puternic al cererii de titei. Exista o cerere puternica si nu exista perspective de diminuare a acestei cereri", considera Rodrigo Rato. In plus, seful FMI a mentionat, de asemenea, constrangerile aparute in aprovizionare, capacitatile insuficiente de rafinare si lipsa de transparenta existenta pe piata petroliera mondiala, drept motive care mentin petrolul la un pret ridicat.

De altfel, cererea mare de petrol arata ca SUA si-au reluat cresterea economica, iar China si India isi mentin trendul ascendent al PIB. De asemenea, pentru tarile exportatoare de petrol, un pret ridicat al titeiului inseamna bani mai multi. Pe de alta parte, pentru, practic, toate celelalte tari, un asemenea nivel al pretului petrolului inseamna o crestere a deficitului balantei comerciale, o crestere a inflatiei, cu consecinte in cresterea economica. Unii analisti considera ca anul acesta cresterea economica mondiala va fi mai mica cu 0,8% decat cea prognozata. Ca un exemplu, deficitul balantei comerciale a Frantei a atins un nivel record pe primele 6 luni, iar oficialii de la Paris estimeaza ca deficitul balantei energetice ar putea atinge anul acesta 40 de miliarde de euro.

In Marea Britanie, cresterea pretului petrolului a condus la o rata anuala a inflatiei de 2,3% in luna iulie, cea mai mare valoare din anul 1997. Nici in Romania lucrurile nu stau mai bine. Deficitul comercial in relatia cu Federatia Rusa, principala sursa de resurse energetice a Romaniei, va atinge anul acesta, conform unor estimari, valoarea de 3 miliarde de euro, cu 50% mai mare fata de anul trecut. In plus, saptamana trecuta, Petrom, principala companie de petrol si gaze, a majorat pretul benzinei la peste un euro litrul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.