Cotidianul britanic "The Daily Telegraph" a dat zilele trecute publicitatii un atac dur la adresa Bancii Centrale Europene (BCE), inclusiv a conducerii ei, reprodus din ultimul numar al revistei de specialitate "The Central Banking".

Kenneth Clarke, fost ministru de Finante al Marii Britanii in perioada 1993-1997, actualmente pretendent la conducerea Partidului Conservator, crede ca BCE "trebuie sa-si reconsidere rolul si maniera de a comunica", inspirandu-se din stilul de lucru al Rezervelor Federale Americane si cel al Bancii Angliei (BoE), institutii ce prezinta in mod regulat situatia generala a economiei. In prezent, releva Clarke, BCE explica deciziile sale monetare doar prin rata inflatiei, indicator care acum nu mai este motiv major de ingrijorare si cere sa se renunte la a mai imita Bundesbank, o institutie depasita, adaptata la conditiile anilor ‘60.

BCE rebuie sa fie mai deschisa, insista Kenneth Clarke, adaugand ca la ora actuala comunitatea financiara si lumea afacerilor trebuie sa aiba posibilitatea sa se indrepte spre cineva care are autoritate si poate contribui in mod inteligent la dezbateri.

Alain Greenspan, de la FED si Mervyn King de la BoE fac acest lucru in mod obisnuit, reaminteste in context Kenneth Clarke. De ce nu ar face-o si Jean-Claude Trichet, presedintele BCE?, se intreaba oficialul britanic.

Moneda unica europeana i-a dezamagit pe unii dintre sustinatorii sai

In contextul de mai sus, Clarke, un fervent sustinator al sistemului monetar unic european pe vremea cand era ministru de Finante, acum, la sase ani de la introducerea euro, este mai putin entuziasmat. In opinia sa, moneda unica europeana este un succes mai degraba pentru banci, ea fiind pe cale sa devina a doua moneda mondiala. Dar euro, reaminteste Clarke, a fost "inventat" mai ales pentru a accelera reformele economice in Europa, domeniu in care s-a inregistrat "un esec". El exclude posibilitatea ca Marea Britanie sa intre in zona euro in urmatorii zece ani sau chiar mai multi, iar in privinta dezbaterii asupra Constitutiei Europene, el crede ca se afla intr-un punct mort si ca "nu mai exista vreun mijloc pentru a o salva".

O alta personalitate britanica, Charles Goodhart, fost membru al Comitetului pentru politica monetara a Bancii Angliei, actualmente prestigios profesor la London School of Economics, i-a adresat lui Jean-Claude Trichet o scrisoare deschisa, din continutul careia sunt reluate unele idei si in "The Daily Telegraph". El reproseaza, de pilda, modul in care Banca Centrala Europeana gestioneaza inflatia "pe termen mediu", o "scadenta vaga, ce permite fuga de raspundere pentru ratarea atingerii obiectivelor stabilite". Goodhart cere, de asemenea, publicarea minutelor dezbaterilor bancii, renuntandu-se la a le tine strict secrete, "pentru a oferi o falsa imagine de unanimitate". Un purtator de cuvant al Bancii Centrale Europene a justificat secretul dezbaterilor bancii prin dorinta de a evita ca membri ai conducerii sa fie tinta unor presiuni nationale. Oricum, Jean-Claude Trichet si-a anuntat intentia de a raspunde criticilor la o conferinta de presa ce o va tine la 1 septembrie.

Cel mai scazut ritm de crestere economica din ultimii 13 ani

O prestigioasa institutie pentru prognoza economica din Marea Britanie, CBI, a dat publicitatii un studiu conform caruia cresterea continua a pretului la petrol si a altor surse de enrgie, scaderea drastica a consumului si recesiunea deja instalata in sectorul productiei industriale au drept consecinta cel mai lent ritm de crestere economica din ultimii 13 ani. In opinia analistilor CBI, prognozele initiale optimiste, ce anuntau o crestere de 2,5 la suta, se impun a fi drastic reduse pana la 1,9 la suta. Pentru anul viitor este prevazuta o modesta redresare economica, tinand cont de previzibila crestere din Statele Unite si China. Economistul sef de la CBI, Ian McCafferty a declarat cotidianului "The Guardian" ca, in conditiile in care consumul s-a diminuat fata de cifrele standard ale ultimilor ani, economia britanica "este in mod clar vulnerabila, in situatia in care lucrurile evolueaza spre mai rau".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.