"Sa va dea Dumnezeu sanatate!" Cu lacrimi de fericire in ochi, zeci de investitori pagubiti FNI au multumit cerului si judecatorilor Sectiei a VI-a Comerciala a Tribunalului Bucuresti ca le-au indeplinit visul. Ieri, instanta a admis, dupa patru ani de zile cererea investitorilor FNI de rascumparare a banilor investiti si a obligat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului sa plateasca aceasta suma in solidar cu SOV Invest. Este vorba de aproximativ 1.300 de miliarde de lei, suma ce va fi reactualizata in raport de coeficientul de inflatie.

Banii sunt destinati Asociatiei Nationale a Investitorilor FNI formata din 22.000 de pagubiti ai fondului. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, ea putand fi contestata la Curtea de Apel in termen de 15 zile de la comunicare. Demersul de ieri al judecatorilor este urmarea fireasca a unei alte hotarari judecatoresti, irevocabile, pronuntata in urma cu cativa ani de Curtea Suprema de Justitie, actuala Inalta Curte de Casatie. Atunci, judecatorii instantei supreme au recunoscut valabilitatea contractului de fidejusiune-cautiune incheiat intre SOV Invest si CEC. Cum obligatiile CEC au fost preluate de AVAB, devenit intre timp AVAS, inseamna ca aceasta din urma institutie trebuie sa puna in aplicare contractul de fidejusiune. Un calcul matematic arata ca suma de 1.300 de miliarde, actualizata din mai 2000, data prabusirii fondului, pana in luna noiembrie 2004 ajunge la aproximativ 3.000 de miliarde de lei.

Cum in Romania, potrivit Institutului National de Statistica, la sfarsitul lunii octombrie se numarau 4.439.000 de angajati, inseamna ca, pentru restituirea banilor pagubitilor FNI, fiecare salariat ar trebui sa scoata din buzunar 675.829 lei. Acest calcul e valabil doar pentru despagubirea celor 22.000 de investitori din asociatie. Dar in Romania exista 260.000 de depunatori FNI care, folosindu-se de acest precedent, vor cere si ei despagubiri. Oricum ar fi, investitorii vor trebui sa mai astepte pana isi vor capata banii. Ca raspuns la hotararea tribunalului de despagubire a deponentilor la FNI, cu sumele depuse la valoarea actualizata, Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, a declarat ca aceasta va fi atacata la instanta superioara. "Nu cunosc acum toate datele, dar probabil se poate face recurs", a explicat seful Finantelor. El a precizat ca in bugetul de stat pe anul 2005 nu sunt prevazute sumele necesare pentru plata eventualelor despagubiri care ar urma sa fie acordate deponentilor la FNI.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.