De luni intra in vigoare Legea evaziunii fiscale. Legea e blanda cu cei care-si platesc datoriile - pedepsele sunt reduse la jumatate, iar cei care aduc prejudicii de sub 100.000 de euro scapa numai cu amenda. Sunt pedepsite cu inchisoare de la 2 la 7 ani punerea in circulatie, fara drept, de timbre, banderole si formulare tipizate utilizate in domeniul fiscal, si cu 3-12 ani de inchisoare tiparirea si punerea in circulatie de asemenea documente, falsificate.

Aspru sanctionate - cu 3 - 10 ani de puscarie - sunt si stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor si taxelor, in scopul de a obtine rambursari sau compensari de la bugetul de stat. Noua lege pedepseste cu 2 pana la 8 ani de inchisoare ascunderea sursei impozabile, neinregistrarea in actele contabile a operatiunilor, evidentierea unor operatiuni contabile false sau fictive, alterarea, distrugerea sau ascunderea memoriilor aparatelor de taxat.

Daca prejudiciile rezultate sunt mai mari de 100.000 de euro, inchisoarea creste cu 2 ani, pentru mai mult de 500.000 de euro, cu trei ani. Sebastian Bodu, presedintele ANAF, spune ca legea este clar un pas inainte, e mai clara, mai neechivoca si va fi mai usor de aplicat. Desi nu poate aprecia impactul legii - care va fi aplicata de Parchet si instante -, seful ANAF a declarat ca politia economica "se misca bine" si va insista pentru ca sa apara rezultate concrete destul de repede, in circa o luna. Chiar daca are si rolul de a speria - economic este primordiala recuperarea prejudiciului -, mai bine cu banii in Trezorerie, decat cu omul in puscarie", ne-a declarat Sebastian Bodu. Iar in ceea ce priveste marimea pedepselor, o lege buna nu inseamna o lege cu pedepse mari, iar eventuale corectii nu sunt excluse pe parcurs, functie de cum se va aplica practic.

Ionel Blanculescu, fostul presedinte al AVAB, considera ca din demersul sau impotriva evaziunii s-a ales praful. "Legea actuala creeaza portite inacceptabile pentru evazionisti, permitand celor care prejudiciaza bugetul de stat cu sume de pana la 100.000 de euro sa scape numai cu amenda. Forma initiala a legii asocia evaziunea fiscala cu crima, inasprea pedepsele pentru evaziune fiscala la nivelul celor pentru crima, gradual, functie de valoarea prejudiciului, ajungandu-se ca pentru o evaziune fiscala de peste 1 milion de euro pedeapsa sa fie de 20 de ani de inchisoare".

"Noua Lege a evaziunii cere instantelor ca hotararile judecatoresti de condamnare pentru infractiunile de evaziune sa fie comunicate Oficiului National al Registrului Comertului, si sa fie inscrise in registru. Nu e o noutate absoluta, deoarece si pana acum acestea trebuiau comunicate, desi nu explicit, pentru evaziune. Pana acum insa, comunicarile de acest fel au fost foarte sporadice", ne-a declarat Adriana Ghidirmic, sef serviciu prelucrare date ONRC.

La cat se ridica evaziunea fiscala? Pana acum, un asemenea raspuns este hazardat, si putini s-au incumetat s-o faca - se vehiculeaza 10 - 20 sau 30 la suta din PIB. Specialistii rafineaza conceptul si vorbesc si de evaziunea ilegala, si de cea legala, pe calea portitelor legislative. Dar pana atunci, in lumina noii legi si a celor abrogate, avocatii se intreaba daca o familie care aduna fier vechi ca sa traiasca face evaziune.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.