Preturile de consum au inregistrat, in primele 10 zile din august, o usoara scadere, de aproximativ 0,1%, existand sanse pentru o prima luna cu deflatie. Surse din cadrul Institutului National de Statistica au declarat ieri pentru Mediafax ca, daca se mentine aceasta deflatie de 0,1%, atunci inflatia fata de august 2004 va fi de 8,6% si de 5% pentru primele opt luni.
In aceste conditii, ar exista sanse ca inflatia sa nu treaca de 7,5%, nivelul prevazut pentru finele anului, a explicat sursa din INS. Analistii sunt, insa, de alta parere. "Nu conteaza ce se intampla in august, ci ce se intampla in octombrie, cand se contureaza o noua majorare a pretului energiei", spune analistul Florin Citu.

In vreme ce majorarile la energie electrica si termica si-au cam atins cota prognozata pentru acest an, se estimeaza ca pretul gazelor naturale sa creasca usor, tractat si de cotatiile de pe piata internationala, spun expertii. "In octombrie, noiembrie si decembrie inflatia va creste. August poate fi inselator, chiar si septembrie, insa lunile de iarna intotdeauna au adus cresteri de preturi", spune analistul Bogdan Baltazar. "BNR insasi a schimbat tinta de inflatie la 7,5-7,9, iar majoritatea analistilor prevad o crestere in jurul a 8,1-8,3%, maximum 8,5%, toata lumea gandindu-se mai mult la partea superioara a ratei", spune Citu. "Eu raman la prognoza de 8,5-9%, care se afla in plaja tintita de BNR, de 7,5 plus sau minus 1,5%, partea cu minus fiind o gluma", afirma Baltazar.

Totodata, si costurile de productie sunt in majorare, alimentate si de o crestere a salariilor. Productivitatea scade, si daca nu se fac investitii in tehnologie, economia "incepe sa gafaie", spune Citu.

"Economia e bazata foarte mult pe consum, iar agricultura nu ne va ajuta anul acesta, din pricina inundatiilor. BNR va trebui sa aiba o politica restrictiva, va exista si o politica fiscala mai restrictiva, prin urmare anul acesta si poate si anul viitor vor fi niste ani de incetinire. In aceste conditii, tinta de inflatie de 7,5% devine imposibila", spune Citu.

Se estimeaza ca vom avea un deficit de cont curent de circa 9% din PIB la finele anului, la limita maxima permisa unei economii sanatoase. Tinand cont ca transferurile din strainatate vor fi de peste 3 miliarde de euro anul acesta si ca orice relaxare in calendarul de privatizare va face ca Romania sa devina brusc dependenta de sumele speculative pentru a finanta deficitul de cont curent, orice perceptie de risc macroeconomic ar putea duce la pariuri speculative impotriva leului si la o retragere brusca a capitalurilor mai ?fricoase?," spune analistul Radu Limpede. "Asa incat pericolul unei devalorizari corective a leului e tot mai ridicat", afirma Limpede.

"Daca va continua dezechilibrarea contului curent si a deficitului comercial, se va produce o depreciere a leului si vor exista presiuni inflationiste. Scaderea inflatiei din august e irelevanta, si nu are, insa, nici o legatura cu stabilirea unei tendinte pentru tot anul. O tendinta clara poate fi vazuta numai dupa doua sau trei luni," spune analistul Matei Paun. "Reanimarea inflatiei poate fi alimentata si de dobanzile mici", concluzioneaza Paun.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.