Firmele de cablu continua sa se comporte abuziv cu clientii lor. Ii deconecteaza fara sa-i someze, intarzie cu zilele reconectarea, cablul cade cand ti-e lumea mai draga. Cetateanul nu prea are ce face in fata acestor abuzuri, mai ales ca nu exista nici o lege sau vreun organism de reglementare a activitatii cablistilor. Ca sa dea in judecata firma de cablu il costa timp si bani, ca sa migreze la alta firma nu poate pentru ca exista un monopol pe zone al cablistilor. Asa ca trebuie sa taca si sa inghita.

Mai multe sesizari venite la redactie ne-au descris modul in care firma RCS isi trateaza clientii, calificat intr-un cuvant drept "abuziv", de catre acestia. Majoritatea plangerilor s-au referit la plata in avans a abonamentului la cablu si la campania de deconectari pornita de RCS. "Deja in primele zile din august au venit sa-mi taie cablul", ne spune Barbu Raduica din Bucuresti, care si-a platit cablul doar pana in iulie. "Am primit numeroase sesizari in legatura cu acest aspect. Unora li s-a taiat cablul pe luna care au platit, doar pentru ca nu achitat abonamentul pe luna viitoare", ne spune Laura Pascu, PR manager la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC).

Aceasta asociatie spune ca punctul 4.4 din contractul incheiat intre RCS si consumator nu este clar. In acest punct se specifica doar ca abonatul trebuie sa achite anticipat pe o perioada de minim o luna abonamentul. Din redactarea prevederilor acestui punct nu reiese care este acest termen in cadrul caruia consumatorul trebuie sa-si indeplineasca obligatia de plata a abonamentului de difuzare, facandu-se referire doar la "termenul stabilit mai sus, fara ca acesta sa fie exprimat printr-o perioada de timp". "In cazul de neplata, abonatul ar trebui sa primeasca acasa o somatie de neplata si doar dupa aceea sa fie deconectat", ne spune Laura Pascu. Acest lucru nu se intampla niciodata!

O alta problema a celor deconectati este ca dupa ce-si platesc taxa de reconectare, firma de cablu nu are nici un termen in care trebuie sa-l reconecteze pe abonat. Astfel, desi platesti si abonamentul si taxa de recuplare poti sa stai mai multe zile fara sa beneficiezi de serviciile de cablu, mai ales peste week-end. Mai mult, taxa de recuplare apare specificata doar intr-o anexa a contractului.

"Doar companiile de telefonie mobila cer plata abonamentelor in avans. Dar in caz ca nu platesti, nu-ti intrerup imediat serviciul, te anunta ca esti restant, iti lasa un timp ca sa platesti restantele", ne spune Laura Pascu.

APC se afla de anul trecut in proces cu RCS, reprezentand interesele consumatorilor lezati de politica "abuziva" a celor de la cablu. Din martie 2004, organizatia a primit o serie de sesizari din partea consumatorilor, referitoare la modalitatea in care Sc Romania Cable Systems S.A. (RCS) conditioneaza continuarea furnizarii serviciilor sale de incheierea unui nou contract. Aceasta in conditiile in care clientii sai aveau deja un contract valabil incheiat cu aceasta, contract care nu a fost, de altfel, reziliat de nici una dintre parti. Consumatorii au reclamat ca RCS nu le-a oferit posibilitatea reala de a negocia clauzele contractuale, acestea fiind prestabilite in mod unilateral de catre societatea de furnizare a serviciilor CATV. "Au mai existat si alte sesizari ale cetatenilor referitoare la aceasta firma de cablu", ne spune Laura Pascu.

Printre sesizarile cetatenilor se aflau si cele referitoare la faptul ca au cerut servicii suplimentare de la firma de cablu, care li s-au oferit dupa o perioada lunga, timp in care au fost obligati sa plateasca serviciul de care nu au beneficiat. Un cetatean a sesizat ca a cerut sa i se introduca programul HBO, lucru care s-a intamplat la peste doua luni de la cerere. Intre timp, cetateanul respectiv a platit firmei de cablu acest serviciu. Practica nu este singulara. Mai multi cetateni au sesizat la APC ca au solicitat servicii de Internet de la RCS si au platit abonamentul pentru acest serviciu chiar in conditiile in care nu au beneficiat de el.

Multe reclamatii se refera la faptul ca RCS nu repara defectiunile tehnice semnalate in termen de 24 de ore asa cum s-a obligat prin contract.

Teoretic se acorda consumatorilor, la cerere, o reducere proportionala a abonamentului, daca nu este indeplinita aceasta conditie. Reducerea opereaza doar atunci cand neindeplinirea acestei obligatii de catre operator este din culpa acestuia. Operatorul nu prea recunoaste propria culpa, iar chiar daca o face, consumatorii nu se obosesc sa introduca actiuni in justitie, pentru ca sunt convinsi ca vor primi mai putin decat cheltuie cu un proces. Un punct din contract prevede ca abonatul se obliga sa-i asigure accesul operatorului in locuinta sa la instalatia interioara individuala pentru revizii, verificari si reparatii. Dar operatorul nu se obliga sa-l anunte prealabil pe consumator cand va veni.

APC se judeca cu RCS

La 9 septembrie, la ICCJ se judeca recursul inaintat de APC fata de decizia neconcludenta a Tribunalului Bucuresti privind plangerile APC referitoare la presupuse clauze abuzive din contractele impuse de RCS.

Vocea abonatului: "Nu stiu de ce trebuie sa platesc o luna in avans"

Ion Bucur: "Nu-mi place cand vad ca schimba programele fara sa te anunte. Nu stiu ce programe mi se ofera. Nu-mi dau informatii despre ce pot sa vad".

Horatiu Marineascu: "Sunt cam multe defectiuni in ultimul timp. Sunt programe pe care le vad prost. Uitati acum mi-au dat o lista cu programe dar nu vad clar care-mi sunt oferite si care sunt in alte pachete".

Mariana Gheorghinescu: "Cand ti-e lumea mai draga cad programele. Ar trebui sa intervina mai rapid pentru repararea defectiunilor".

Floarea Oancea: "Nu stiu de ce trebuie sa platesc o luna in avans. Inainte te lasau si erau intelegatori daca intarziai cu plata abanamentului. Acum te deconecteaza imediat. Nu am inteles nici de ce cu o luna in urma am platit 156.000 si acum platesc 208.000 lei, pentru aceleasi servicii".

Semnalati-ne abuzurile cablistilor!

Cititorii sunt rugati sa ne semnaleze si alte abuzuri pe care le constata din partea furnizorilor de cablu, scriindu-ne la adresa de e-mail: adrian.nuta@averea.ro


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.