Recent, presedintele Traian Basescu a atacat in termeni duri mafia din sistemul energetic, sustinand ca economia nationala este capusata de diverse grupuri de interese cu ramificatii in institutii oficiale si in anumite companii nationale. Surprinzator, desi de la declaratia presedintelui Basescu a trecut ceva vreme, pana acum nici una dintre institutiile abilitate ale statului nu a avut curajul sa ia la puricat mafia din sistemul emergetic, astfel ca in fiecare zi economia este vaduvita de mii de miliarde de lei de pe urma afacerilor facute la "umbra" unor companii de stat din domeniul energetic, cu complicitatea diriguitorilor acestora.

"Curentul" va prezinta astazi doar una dintre afacerile derulate pe piata gazelor naturale, afaceri care au imbogatit de-a lungul anilor grupuri de interese ascunse in spatele unor firme anonime. Cotidianul nostru a intrat in posesia unor documente care demonstreaza cum o firma infiintata la finele anului trecut - Enex SRL Cluj Napoca - a reusit in doi timpi si trei miscari sa penetreze piata energetica, sa incheie rapid un contract extrem de profitabil cu Romgaz, basca sa gaseasca imediat si un cumparator pentru marfa "achizitionata" dupa o licitatie "ca la carte". Coincidenta (sau nu!?), persoanele care stau in spatele Enex SRL sunt afaceristi care au reusit sa incheie de-a lungul anilor contracte extrem de profitabile cu institutii oficiale ale statului roman, acestia avand aceeasi nationalitate cu a maharilor din Romgaz si cu a anumitor oficiali de rangul doi ai Ministerului Industriei si Comertului.

Conform Registrului Comertului, Enex SRL a fost inregistrata oficial la 2.08.2004, la Cluj Napoca. Avand un capital social de numai 10 mil. de lei aportat de patru persoane fizice (Darie Lorenza - 52% si Socea Ioan, Peter Pal, Gadola Stefan - toti trei detin cate 16% din partile sociale si stau in spatele "Grupului" Energobit care e format dintr-o serie de firme extrem de prospere ca urmare a unor contracte derulate cu institutii oficiale), Enex SRL a fost inregistrata la fisc abia la 31.01.2005 - dupa cum reiese de pe site-ul MFP.

Desi n-avea o carte de vizita care sa o recomande, Enex SRL a reusit in primavara acestui an un record demn de invidiat pentru mediul de afaceri autohton: a reusit sa intre in piata energetica, primind de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) licenta de furnizare a gazelor naturale. (n.r. - prin decizia ANRGN nr. 264/25.03.2005 a fost emisa licenta nr. 476). Inarmata cu patalamaua ANRGN, Enex SRL a dat imediat iama pe piata gazelor naturale. Tinta: Romgaz, companie nationala condusa de persoane al caror nationalitate coincide cu cea a asociatilor Enex. Cu o graba extrem de suspecta, fara a verifica bonitatea si experienta Enex in domeniul furnizarii gazelor naturale, dar si fara a avea acceptul Consiliului de Administratie, sefii Romgaz au parafat cu firma clujeana un contract de vanzare-cumparare ferma (n.r. - documentul este nedatat, dar poarta nr. 111/2005) de gaze naturale in amestec din productia interna si din import, pentru o cantitate de 7.000.000 m.c.

Enex SRL - discount pe toata linia, in ciuda Memorandumului cu FMI

Luand la puricat respectivul contract, am avut surpriza sa constatam ca sefii Romgaz au acceptat sa vanda catre Enex SRL gazul metan din productia interna la un pret mai mic cu 15 dolari/1.000 mc fata de cel stipulat in Memorandumul incheiat cu FMI. Astfel, conform Anexei nr. 2 la contractul dintre Enex si Romgaz, firma clujeana a reusit sa cumpere de la compania nationala gazul natural din productia interna la un pret valabil pentru trimestrul IV al acestui an de... 2.728.100 lei/1.000 mc (echivalent a 93,42 USD, la un curs de schimb de 29.200 lei/1 USD utilizat in calculul costurilor de achizitie a gazelor naturale din import pentru trimestrul III). Un adevarat record in materie, gandindu-ne ca dintr-o evaluare a sumei fixe unitare pentru acoperirea costului de achizitie a gazelor naturale destinate furnizarii in regim reglementat pentru trimestrul III al acestui an, ANRGN a comunicat faptul ca pretul gazului metan autohton se invarte la 2.932.500 lei/1.000 mc, pret cu care Romgaz vinde gazul celorlalti furnizori licentiati.

Cum Enex SRL a fost obligata sa cumpere de la Romgaz si gaz de import (acesta reprezinta 40% din cantitatea contractata de firma clujeana), sefii Romgaz s-au gandit sa faca un discount si la acest produs. Asa ca, desi pretul gazului de import a fost comunicat de ANRGN pentru trimestrul III la 225 USD/1.000 mc, Enex a primit un pret de 222 USD/1.000 mc. Si asta in conditiile in care, de exemplu, un consumator de genul Azomures (care ofera mii de locuri de munca) se afla in in prag de inchidere din cauza ca este obligata sa cumpere gazele autohtone la un pret de aproximativ 132 USD/1.000 m.c., iar cele de import la preturi mult mai mari decat cele oferite celei clujene.

Ca tacamul sa fie complet, trebuie spus ca, avand incheiat contractul cu Romgaz, Enex a dat fuga sa gaseasca un cumparator pentru gaze pentru un parteneriat pe termen lung. Ocazia s-a ivit la CET Oradea, care a organizat o "licitatie" unde Enex a reusit, cu o oferta de 154 USD/1000 m.c., sa bata la pret chiar Distrigaz Nord (174 USD/1.000 m.c.). Desi rezultatele licitatiei respective n-au fost facute publice, sefii Enex sunt convinsi ca oferta lor va castiga, ei comunicand verbal la Romgaz acest aspect.

"Puteti sa va dati peste cap, ca n-o sa obtineti pretul asta"

Alaltaieri, la ora 17.00 trecute, la sediul central al Romgaz batea vantul. "Nemtudom romaneste...", a fost singurul raspuns primit de reporterii nostri de la un paznic aflat ratacit la sediul Romgaz. Nici ieri, sefii "mari" Romgaz n-au fost de gasit. In lipsa lui Alexa Iakob - director general al Romgaz, cel care a oferit explicatii a fost Alpar Kramer - director comercial al Romgaz, unul dintre semnatarii contractului cu Enex. Din start, el a recunoscut ca afacerea cu Enex s-a incheiat in lipsa unei aprobari din partea CA. "Aprobarea CA? In mod expres pentru acest contract? Nu exista! N-avem aprobarea CA pentru nici un contract", a dezvaluit Kramer.

Chestionat in privinta pretului negociat cu Enex, el a incercat sa convinga ca afacerea e in regula, chit ca Romgaz n-a facut o verificare minima a partenerului la capitolul bonitate sau experienta. Insa, cand a fost intrebat daca orice companie care are licenta ANRGN pentru furnizarea de gaze naturale din productia interna poate obtine de la Romgaz un pret de 93 de dolari pe 1.000 m.c., identic cu cel oferit Enex SRL, Kramer a declarat raspicat ca nu se poate obtine un asemenea pret, lasand astfel sa se deduca ca afacerea cu firma clujeana are bube: "ANRGN a reglementat pretul la gazul intern, pentru trimestrul III, la 105 dolari/1000 m.c. Asta e singura informatie publica privind pretul. Ca si medie, pretul e discutabil. Romgaz nu vinde gaze catre piata reglementata. Noi vindem doar catre furnizori licentiati si catre distribuitori. Preturile la noi sunt negociate. Nu pot sa va spun un pret. Dar hai sa facem un calcul: la 2,7 milioane de lei pe mia de metri cubi, la un curs de 30.000 de lei pe dolar, sa zicem, inseamna 90 USD/1.000 m.c. Fata de 105 USD inseamna o reducere de 15 dolari! Puteti sa va dati peste cap, sa aveti saptesprezece mii de influente, ca n-o sa obtineti pretul asta. Si nu stiu daca-l obtine cineva de pe piata!" (sic!!!). Cum a obtinut Enex pretul respectiv? Kramer a ezitat si imediat a oferit alte ecuatii financiare, care insa tot nu s-au brodit: "Aaaa... Stati asa un pic... Verificati site-ul ANRGN si acolo trebuie sa gasiti 2.932.500 lei la 1.000 de metri cubi, la evaluarea sumei fixe unitare... Pretul de 105 USD stipulat in Memorandumul cu FMI e un pret public. In negocieri se negociaza in jurul acestui pret. Considerati-l un pret de referinta. In cazul Enex s-a facut o reducere de 204.400 lei ... impartit cu 29.200 lei/USD, deci e o reducere de... 7 dolari. Asa da! Se poate!".

Intrebat si de reteta financiara a gazului din import oferit Enex, Kramer a raspuns sec: "Daca Romgaz a obtinut conditii favorabile de la partenerii externi, isi poate permite sa faca o reducere si sa vanda cu 222 de dolari pe mia de metri cubi". Surprinzator este si faptul ca, desi contractul dintre Enex si Romgaz e unul de vanzare-cumparare ferma, compania nationala nu va penaliza in nici un fel compania clujeana daca nu va prelua cantitatea de gaz contractata.

Ministrul Seres ia la puricat afacerea

Contactat pentru a oferi punctul de vedere al Ministerului Industriei si Comertului vizavi de afacerea Romgaz - Enex, ministrul Codrut Seres a declarat ca nu cunoaste detaliile contractului incheiat intre cele doua entitati, dar va dispune efectuarea unor controale la Romgaz pentru a vedea daca spusele noastre se confirma. "Nu cunosc detaliile contractului, dar voi dispune o verificare. Daca se confirma faptul ca respectivul contract n-a fost incheiat cu aprobarea CA al Romgaz si daca ca pretul la gazul furnizat catre Enex SRL e cel mentionat de dvs., e extrem de grav si voi cere destituirea conducerii Romgaz."


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.