Lansarea proiectului privind zona de centura a Capitalei apasa asupra costurilor de achizitie. Lansat “la apa” cu foarte putin timp in urma, proiectul “Bucurestiul metropolitan” incepe sa faca valuri atat pe piata imobiliara, cat si in randul autoritatilor locale care ar putea fi implicate in acest program.

Deocamdata, informatiile referitoare la proiect schiteaza doar intentiile initiatorilor sai. Reprezentantii Centrului de Planificare Urbana si Metropolitana Bucuresti propun spre dezbatere publica un nou teritoriu de referinta al Capitalei, care va include, pe langa teritoriul administrativ al Bucurestiului, peste 90 de localitati limitrofe din judetele Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Prahova si Ilfov.

"Din informatiile oferite, putem aprecia ca intentiile celor care au conceput proiectul sunt bune, moderne, insa, de felul in care va fi conceput in detaliu, explicat si implementat acest proiect va depinde si modul in care va fi primit si sustinut de catre locuitorii comunelor si localitatilor implicate", spune Marius Luca, Residential Sales Negotiator la agentia de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.

Rolul autoritatilor locale si responsabilitatile acestora in comunitatea locala trebuie bine definite, pentru a pastra decizia la acel nivel. "Altfel, cea mai mare opozitie va veni tocmai din partea acestui segment, care este unul cu greutate in viata si decizia fiecarui locuitor din comunele si localitatile vizate", mai spune Luca.

Un proiect de dezvoltare metropolitana poate accelera modernizarea infrastructurii locale, extinderea utilitatilor prin cresterea interesului si activitatii investitorilor in aceste zone. "Un avantaj important al implementarii acestui proiect va fi dezvoltarea Bucurestiului catre toate punctele cardinale, nu numai sepre nord. Totodata, se va impune si o disciplina urbanistica, ce va impideica construirea in mod haotic", este de parere arhitecta Slivia Pintea, directorul general al biroului de proiectare Arhitectural.

Localitatile care urmeaza sa fie atrase in cadrul zonei metropolitane Bucuresti sunt Buftea, Oltenita, Voluntari, Popesti-Leordeni, Otopeni, Fundulea, Bolintin Vale si Mihailesti. De asemenea, vor fi incluse si comunele Afumati, Balotesti, Berceni, Bragadiru, Cernica, Branesti, Chiajna, Chitila, Ciolpani, Ciorogarla, Corbeanca, Glina, Jilava, Magurele, Mogosoaia, Pantelimon, Snagov, Tunari, Butimanu, Fundeni, Adunatii Copaceni si Bolintin Deal.

Bineinteles ca toate aceste discutii si dezbateri despre acest proiect isi vor pune amprenta asupra pietei imobiliare din aceste zone. "Se poate anticipa o usoara crestere a preturilor terenurilor situate in localitatile cuprinse in acest proiect, ca urmare a premiselor favorabile pe care acesta le creeaza pentru investitori, dar si pentru micii intreprinzatori. Achizitionarea de suprafete medii sau mari de teren, la preturi relativ accesibile, poate aduce profituri considerabile investitorilor, dupa aprobarea proiectului propus", considera Marina Jantes, consultant imobiliar in cadrul Departamentului de investitii al agentiei Platinum Expert.

"Se poate anticipa o usoara crestere a preturilor terenurilor situate in localitatile cuprinse in acest proiect, ca urmare a premizelor favorabile pe care acesta le creeaza pentru investitori, dar si pentru micii intreprinzatori." Marina Jantes, consultant imobiliar la agentia Platinum Expert.

In acelasi timp, acest proiect ar putea afecta si segmentul rezidential, care va cunoaste astfel o dezvoltare semnificativa. Deja, proiecte de case si mici blocuri au prins contur in Mogosoaia, Otopeni, Snagov, Pantelimon, Voluntari, Tunari, stefanesti.

Este usor de anticipat ca tot mai multe persoane fizice si firme se vor orienta catre zonele vizate de acest proiect. "In mare parte acest fenomen va fi influentat de costurile de achizitie, care in acest moment sunt rezonabile, dar si datorita aglomerarii localitatilor care au captat pana acum tot interesul cumparatorilor", spune Marina Jantes, consultant imobiliar la agentia Platinum Expert.

Analistii prognozeaza ca, in prima instanta, aceste zone vor fi vizate de cumparatorii cu venituri medii care doresc sa achizitioneze loturi de teren cu suprafete mici sau medii in vederea construirii de locuinte. De asemenea, nici investitorii cu putere financiara se pare ca nu vor ocoli aceste locatii. Acestia vor achizitiona loturi de teren cu suprafete mari in vederea realizarii de proiecte rezidentiale sau industriale.

Dezvoltarea mediului local de afaceri, a infrastructurii, diversificarea mijloacelor de transport si imbunatatirea accesului in Capitala vor fi esentiale pentru succesul oricarui proiect rezidential, in incercarea de a atrage locuitorii din Bucuresti catre zone mai aerisite si mai putin congestionate. Daca acest proiect va fi pus in practica, va atrage un numar mare de investitori ce isi vor orienta fondurile catre initierea de proiecte de amploare pe segmentul rezidential (ansambluri de locuinte), catre crearea de parcuri industriale in zonele care permit acest lucru - in special la periferia localitatilor, pe marginea drumurilor nationale, comunale si judetene, precum si spre construirea de centre comerciale si de agrement.

Finantari pe termen lung si controlul urbanizarii

Un avantaj major al acestui proiect este dezvoltarea echilibrata a zonei metropolitane si totodata controlarea urbanizarii. In acelasi timp, acest proiect se dovedeste util pentru populatia localitatilor in cauza, avand in vedere ca aceasta initiativa a municipalitatii le va oferi posibilitatea dezvoltarii rapide, de care altfel nu ar fi beneficiat.

"Pana la urma, acest proiect are un si un impact psihologic semnificativ: daca pana acum, avand drum la Domnesti, se numea ca mergi la tara, odata cu implementarea proiectului, se va spune ca mergi catre zona metropolitana Domnesti, parte a marii metropole Bucuresti", crede Marius Luca de la CB Richard Ellis.

Includerea localitatilor intr-o zona metropolitana ofera posibilitatea colaborarii in proiecte care implica finantari ample si pe termen lung, proiecte care sunt menite sa rezolve problemele localitatilor in cauza si dezvoltarea in ansamblu, marind astfel accesibilitatea zonelor respective.

Arhitecta urbanista Maria Pilu atrage, insa, atentia ca dezvoltarea zonei metropolitane presupune redimensionarea retelelor edilitare si a cailor de acces. "Multe constructii de la periferia orasului sunt racordate la retele subdimensionate, iar cresterea numarului acestora va crea mari probleme, daca nu se va tine cont de aceste aspecte", spune Maria Pilu.

Chiar si fara acest proiect, dezvoltarea Bucurestiului, adeseori haotica, spre localitatile limitrofe este o realitate. Se intampla in fiecare zi. "Meritul cel mai mare al acestui proiect ar putea fi organizarea acestei dezvoltari urbane pe principii moderne", conchide Luca.

• Prin asimilarea celor 94 de unitati administrativ-teritoriale (84 de comune, opt orase si doua municipii), zona metropolitana a Bucurestiului va insuma aproximativ 5.000 de kilometri patrati.

• Principiile pentru promovarea acestui proiect vizeaza dezvoltarea echilibrata a zonei metropolitane prin stoparea urbanizarii necontrolate, echilibrarea nevoii de dezvoltare economica si sociala cu cea de imbunatatire a calitatii mediului natural printr-o dezvoltare durabila.

• Localitatile care urmeaza sa fie atrase in cadrul zonei metropolitane Bucuresti sunt Buftea, Oltenita, Voluntari, Popesti-Leordeni, Otopeni, Fundulea, Bolintin Vale si Mihailesti. De asemenea, vor fi incluse si comunele Afumati, Balotesti, Berceni, Bragadiru, Cernica, Branesti, Chiajna, Chitila, Ciolpani, Ciorogarla, Corbeanca, Glina, Jilava, Magurele, Mogosoaia, Pantelimon, Snagov, Tunari, Butimanu, Fundeni, Adunatii Copaceni si Bolintin Deal.

• Dezbaterea publica privind dezvoltarea zonei metropolitane Bucuresti va urmari identificarea opiniilor localnicilor din zonele care urmeaza sa fie incluse, precum si cele ale autoritatilor locale.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.