Intr-un articol publicat de jurnalul britanic "The Independent", cazul Italiei, situatia ei economica si dorinta ei tot mai crescuta de a parasi zona euro, este analizata pana in cele mai mici detalii. Italia este comparata cu Germania, nemtii reprezentand un model pozitiv pentru italieni, in conditiile in care ei au stiut cum sa gestioneze perioada economica mai dificila din deceniul trecut. Industria germana a redus costurile de productie, devenind astfel performanta. Italia este acum in pragul unei decizii: fie urmeaza modelul german si reduce costurile de productie, aici intrand si costurile muncii, salarii, etc., fie renunta la moneda euro si reintroduce lira.
Dupa mai mult de 6 ani de la adoptarea monedei unice putem realiza astazi o analiza asupra impactului monedei asupra economiilor participante la zona euro, scrie "The Independent." Tendintele actuale nu sunt prea optimiste, sugerand nu doar ca zona euro nu poate supravietui in aceasta forma, ci, chiar mai mult, ca prabusirea acesteia s-ar putea produce in conditiile unui haos financiar total.

Problema esentiala este ca performantele economice ale statelor membre, in loc sa cunoasca un traseu comun, au avut de infruntat procese de dezvoltare diferite. Statele mai slabe economic, nefiind capabile sa devina competitive, se confrunta cu perioade lungi si dureroase de ajustari, carora nu le fac fata structurile politice si economice din tarile respective.

Cea mai usoara cale de a exemplifica acest fapt este compararea proceselor de dezvoltare din Germania si Italia incepand cu anul 1999. Germania a pornit dintr-o pozitie mult mai dezavantajoasa.

Fiind incapabila sa stimuleze progresul economic prin reducerea dobanzii de referinta sau sa deprecieze moneda nationala (acum inlocuita de euro), industria germana s-a vazut in situatia de a avea alternativa doar in reducerea costurilor de productie. Rezultatul a constat intr-o imbunatatire substantiala a pozitiei Germaniei aceasta privinta. Dupa adoptarea monedei unice, costurile din aceasta tara au crescut doar cu 4%, cea mai mica crestere din Uniunea Europeana, iar acum sunt in scadere.

Ce s-a intamplat in Italia? Economia a intrat pe o panta descendenta dupa introducerea monedei euro. S-a incercat prea putin sa se urmeze modelul german. Reforma economica nu s-a aflat pe agenda guvernului. Costurile muncii au crescut ajungandu-se la o prapastie nu doar intre Germania si Italia, ci si intre Italia si restul statelor din zona euro.

Italia poate merge ca inainte, lasand la o parte reformele structurale, dar daca va continua astfel, tara nu va mai fi competitiva. In acest caz, guvernul are de ales dintre doua variante: sa abandoneze euro si sa reintroduca lira, restabilind competitivitatea prin deprecierea lirei. Or, sa ramana in zona euro, dar sa aiba in sfarsit curaj si sa preia modelul reformist al Germaniei de reducere a costurilor de productie.

Nu este clar daca sistemul politic italian este pregatit pentru cea de-a doua varianta. Dar sa presupunem ca ar alege varianta reformei. Dupa cum stim, reformele structurale intai inrautatesc lucrurile inainte de a le imbunatati. Populatia cheltuieste mai putin si comenzile scad. Ar accepta populatia italiana o perioada foarte dificila pana ce companiile vor redeveni competitive? Actualele tendinte se apropie mai mult de prima varianta. Liga Nordului doreste un referendum national privind calitatea Italiei de membra a zonei euro.

Dar nu doar Italia este in scadere la nivelul competitivitatii economice. Olanda s-a imbarcat acum pe drum lung pentru a redeveni competitiva. Dar Spania? In cativa ani ar putea ajunge in situatia Italiei. Daca Italia paraseste zona euro, alegerea ei ar putea deveni tentanta si pentru Spania. In aceste conditii, conchide "The Independent", Italia poate fi inceputul unei despartiri si, probabil, povestea ar putea continua.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.