Institutiile financiare trebuie sa plateasca sume intre 90 si 150 de milioane de euro la BNR, in urma majorarii rezervei minime obligatorii

O data cu majorarea rezervei minime obligatorii in valuta, bancile comerciale sunt nevoite sa majoreze dobanda la creditele in valuta. Din cauza acestei masuri ale Bancii Centrale au fost afectate semnificativ BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banc Post. Suma de bani pe care aceste banci ar trebui sa o verse la BNR in mai putin de o luna este cuprinsa intre 90 si 150 milioane euro pentru fiecare banca. Daca nu vor varsa acesti bani pana la 23 septembrie, bancile vor trebui sa plateasca dobanzi penalizatoare. In conditiile acestea, bancile s-au grabit sa-si mareasca dobanzile.

Astfel, Raiffeisen a crescut dobanda cu 1,4 la suta, BRD cu 1 la suta, iar in cazul BCR si Banc Post nu a intervenit, deocamdata, nici o schimbare. Bancile amintite au majorat dobanda doar la creditul de nevoi personale in valuta, nu si la cel ipotecar. Masura BNR pentru reducerea ritmului de crestere a creditarii a inceput sa dea roade, intrucat o serie de banci au pastrat un cost ridicat al creditarii in valuta, pentru a incuraja clientii sa solicite credite in lei, iar altele au ales o strategie de concurenta prin pret, practicand dobanzi sub media pietei.

"Noi am considerat aceasta masura oarecum retroactiva. Acest fapt pune unele banci in situatia neplacuta de a cauta resurse alternative pentru a plati. Nu este o problema, aceste resurse sunt identificate, dar este neplacut sa trebuiasca sa te imprumuti pentru a plati rezerva minima obligatorie", a precizat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Ghetea a atras atentia, de asemenea, asupra neplacerilor pe care bancile le suporta dupa decizia BNR de a lua in baza de calcul liniile de finantare de peste doi ani, masura despre care presedintele ARB sustine ca "nu trebuia luata". Dobanzile medii la creditele noi in lei au evoluat, potrivit BNR, in scadere in ultima perioada. Astfel, luna iunie a cunoscut o valoare medie de 18,8%, comparativ cu 26,8% in ianuarie. La creditele noi in euro, dobanda medie a scazut de la 9,7% in luna ianuarie, la 9,3% in iunie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.