Presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, Sebastian Vladescu, unul dintre apropiatii premierului Calin Popescu-Tariceanu, a fost nominalizat pentru preluarea portofoliului Ministerului Finantelor la remanierea guvernamentala.

Tariceanu a anuntat ieri schimbarea a patru ministri si i-a nominalizat pe succesori. Astfel, Mircea Cinteza - ministrul sanatatii va fi inlocuit cu Eugen Nicolaescu, liderul grupului parlamentar al PNL din Camera Deputatilor, Ene Dinga - ministrul integrarii - lasa locul Ancai Boagiu (PD), fost ministru al transporturilor si unul dintre apropiatii presedintelui Traian Basescu, iar ministrul de stat Gheorghe Seculici va fi schimbat cu Gheorghe Pogea, presedintele organizatiei Hunedoara a PD si unul dintre partenerii de afaceri ai primarului general al Capitalei Adriean Videanu (PD). O data cu aceste schimbari, va fi facuta si numirea lui Adrian Iorgulescu (PNL) in postul ramas liber la Ministerul Culturii dupa ce Mona Musca si-a dat demisia.
Premierul a declarat ca la baza remanierii au stat criteriile de performanta, argumentand ca in aceasta etapa de guvernare este nevoie de ministri care sa "performeze" foarte bine, si nu bine sau multumitor.

"Eforturile ministrilor au fost, la unii, reusite, la altii, mai putin reusite. In actuala etapa de guvernare, avem nevoie de ministri care sa performeze foarte bine, si nu bine sau multumitor. Aceasta a fost baza pentru care s-a decis remanierea", a mai spus Tariceanu.

Ionut Popescu si-a pierdut postul de ministru, al finantelor in ciuda faptului ca era sustinut de presedintele Basescu.

"Sincer, ma asteptam la aceasta decizie, dar nu pot spune care au fost criteriile. Oricum, ma gandeam la demisie, mai ales ca nu mi-a fost acceptata strategia fiscala. L-am informat si pe premier in acest sens", a declarat ieri Ionut Popescu.

In aceste conditii, Popescu a afirmat ca va reveni pe pozitia de senator. In ceea ce priveste strategia fiscala, el a spus ca documentul a figurat pe ordinea de zi a guvernului, fara sa fie adoptata o decizie din cauza propunerii de majorare a TVA. Fostul ministru a mai aratat ca nu era normal sa demareze o dezbatere publica pe aceasta tema pana cand principiile strategiei fiscale nu primeau avizul Executivului.

Popescu crede ca succesorul sau va pastra propunerea de majorare a TVA, pe care o considera in continuare ca cea mai buna alegere pentru suplimentarea veniturilor bugetare, avand in vedere obiectivele macroeconomice.

Noul ministru al finantelor, Sebastian Vladescu (57 de ani), a fost numit in aprilie presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, cea mai mare banca din sistem care urmeaza sa fie privatizata pana la finalul anului. Atunci el nu era membru PNL, nominalizarea pentru pozitia de la BCR fiind facuta de Tariceanu.
Premierul l-a pus pe Vladescu si in consiliul de administratie al Petrom, cea mai puternica firma din Romania, pe locul rezervat statului.

Vladescu a lucrat cu Tariceanu pe vremea cand acesta era ministrul industriilor, in 1997. El a detinut initial functia de secretar de stat la Ministerul Industriei si Comertului, apoi a demisionat si a devenit consilier al ministrului. Vladescu era reprezentatul ministerului in negocierile cu FMI si Banca Mondiala.

In prima parte a lui 1998 a devenit consilier al ministrului finantelor, pozitie pe care a mai detinut-o si la sfarsitul anului 1999. Un an mai tarziu, el a devenit secretar de stat la finante, in perioada mandatului lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, fiind responsabil de buget, datorie publica si negocieri cu organismele financiare internationale. In aceasta calitate a fost presedinte al Consiliului de Incredere al AVAB, membru in Comisia de Privatizare a BCR si membru in Consiliul de Administratie al CEC.

Intre 2002 si februarie 2003 a fost membru in Consiliul de Administratie al Petrom Service, firma sindicalistilor din Petrom condusi de Liviu Luca.
Vladescu este absolvent al Academiei de Studii Economice (1983) si este un economist recunoscut in cercurile de specialitate, fiind membru in Consiliul de Administratie al Centrului Roman de Politici Economice.

Noul ministru de finante este actionar la mai multe companii, cea mai importanta fiind Medist S.A.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.