Noua Lege a mediului propune incadrarea la infractiuni a unor fapte precum poluarea accidentala sau cu buna- stiinta sau folosirea de momeli periculoase si de mijloace electrice pentru omorarea animalelor salbatice si a pestilor, daca acestea au fost de natura sa puna in pericol viata ori sanatatea umana, animala. Pedepsele pentru cei gasiti vinovati, persoane fizice si juridice, variaza de la trei luni la 20 ani de inchisoare, in cazul in care s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane sau pagube importante economiei nationale.

Continuarea activitatii dupa suspendarea autorizatiei sau acordului de mediu precum si defrisarea vegetatiei lemnoase din afara fondului forestier, situata pe terenuri cu pante foarte mari sau la limita superiora de altitudine a vegetatieie forestiere, sunt considerate infractiuni, potrivit proiectului de Lege a mediului. Documentul elaborat de catre Ministerul Mediului incadreaza la infractiuni si nerespectarea interdictiilor la vanat si pescuit ale unor specii protejate, nesupravegherea si neasigurarea depozitelor de substante periculoase, precum si nerespctarea obligatiei de depozitare a ingrasamintelor chimice si a produselor de uz fitosanitar numai ambalate si in locuri protejate.

La aceasta se adauga si controlul, introducerea si scoaterea din tara a substantelor si preparatelor chimice periculoase, in baza reglementarilor pentru protectia mediului, ca si introducerea in tara a culturilor de microorganisme, plante si animale vii din flora si fauna salbatica fara acordul eliberat de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului. Lista infractiunilor continua cu descarcarea apelor uzate de pe nave sau platforme plutitoare direct in apele naturale sau provocarea, cu stiinta, de poluare prin evacuarea sau scufundarea in apele naturale a unor substante sau deseuri periculoase, sau cu omisiunea raportarii prompte a oricarui incident major din domeniul protectiei mediului.

La capitolul contraventii sunt prevazute amenzi cuprinse intre 7,5 si 22,5 milioane lei pentru persoanele fizice si de 37,5-112,5 milioane pentru societatile comerciale care nu dau curs unor obligatii de a asigura, la cererea autoritatilor, incetarea activitatii generatoare de poluare, de a facilita controlul activitatilor ai caror titulari sunt si prelevarea de probe etc.

Microclimatul trebuie imbunatatit

Autoritatile locale vor avea mult de lucru daca prevederile acestui proiect vor fi aplicate in practica asa cum spune legea. Lista cu obligatiile autoritatilor suna frumos pe hartie pentru cetatenii de rand: "imbunatatirea microclimatului urban, prin amenajarea si intretinerea izvoarealor si a luciilor de apa", infrumusetarea si sa protejarea peisajului, mentinerea curateniei stradale".

Fara a prevede sanctiuni, initiatorii actului normativ ii obliga pe reprezentantii puterii locale sa adopte masuri, "obligatorii pentru toate persoanele fizice si juridice de intretinere si dezvoltare a retelei de canalizare", precum si de intretinere si infrumusetare a cladirilor, curtilor si imprejurimilor acestora si a spatiilor verzi din curti si dintre cladiri. Autoritatile locale vor mai fi obligate sa respecte planurile de urbanism si amenajarea teritoriului in ceea ce priveste amplasarea obiectivelor industriale, a cailor si mijloacelor de transport, retelelor de canalizare si statiilor de epurare a apelor.

In plus, edilii localicare vor sa respecte legea vor trebui sa "adopte elementele arhitecturale adecvate, sa optimizeze densitatea de locuinte, concomitent cu mentinerea, intretinerea si dezvoltarea spatiilor verzi, a parcurilor, a aliniamentelor de arbori si a perdelelor de protectie stradala. In plus, se interzice schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi prevazute in planurile urbanistice.

Fond de stimulare de 25% din incasari

Personalul autoritatilor competente din domeniul protectiei mediului aflat in verifcare, inspectie sau control va avea dreptul, in conditiile legii, "oricand si in orice incinta unde se desfasoara o activitate generatoare de impact negativ asupra mediului". Mijloacele de interventie auto si navale ale acestora, se mai propune in proiect, vor fi prevazute cu girofar de culoare albastra si avertizare acustoca in caz de interventii sau situatii de urgenta. Se mai propune si constituireaunui fond de stimulare a personalului prin utilizarea a 25% din veniturile, din tarifele percepute si din amenzi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.