Consiliul Concurentei a solicitat Agentiei de Dezvoltare Regionala si Ministerului Finantelor sa inceteze acordarea de ajutoare de stat catre 143 de firme care functioneaza in zonele defavorizate.

Pentru aceste societati, sprijinul acordat a depasit limita maxima permisa de reglementarile comunitare, care stabilesc un nivel maxim al ajutorului de stat pentru dezvoltare regionala de 50% din valoarea investitiei pentru intreprinderile mari si de 65% pentru firmele mici si mijlocii.

Consiliul a mai cerut sistarea ajutorului de stat si pentru 116 companii, majoritatea din domeniul transporturilor si comertului, care nu au realizat investitii, desi au primit ajutoare de stat. Din cele circa 1.900 de societati cu statut de investitor in zonele defavorizate, verificate de Consiliu, 107 nu au fost eligibile pentru a primi sprijin, din cauza ca au obiect de activitate pentru care nu se acorda ajutor de dezvoltare. Valoarea totala a ajutoarelor de stat date firmelor din zonele defavorizate a fost, in 2003 si 2004, de circa 2.900 miliarde lei, din care 781 miliarde lei scutiri de la plata taxelor vamale pentru importul materiilor prime si 72,6 miliarde lei fiind fonduri nerambursabile. Verificarile au vizat ajutoarele de stat acordate dupa 2 ianuarie 2003 si costurile eligibile aferente investitiilor realizate pana la 15 septembrie 2004.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.