Pentru ca sintem in urma cu absorbtia fondurilor SAPARD, noile prevederi permit beneficiarului sa opteze pentru doua categorii de garantii: cele oferite de fondurile de specialitate sau viitoarele active.

Conform ultimelor prevederi legislative care vor fi publicate in Monitorul Oficial saptamina aceasta, beneficiarii fondurilor SAPARD vor avea la dispozitie doua posibilitati prin care isi pot garanta creditele contractate necesare cofinantarii proiectelor. Astfel, vor putea opta fie pentru garantiile oferite de Fondul de Garantare a Creditului Rural ori de Fondul de Garantare a IMM-urilor, fie pentru viitoarele active rezultate din investitie.

Fonduri suficiente pentru garantii

In cazul in care opteaza pentru serviciile FGCR, beneficiarului i se garanteaza 70% din valoarea cofinantarii, iar comisionul perceput pentru persoanele juridice variaza intre 1,5 si 2,5%. Pentru persoanele fizice si asociatiile familiale, nu se percepe insa nici o taxa. Valoarea maxima a garantiilor coincide cu limita superioara pe care un beneficiar o asigura pentru cofinantare proiectelor SAPARD. De asemenea, potrivit lui Samoila Szabo, directorul SAPARD, noile prevederi legislative vor permite garantarea pentru toate proiectele ce pot fi finantate prin SAPARD.

Amintim ca saptamina aceasta au intrat in vigoare normele metodologice prin care Fondurile de garantare a creditelor pentru realizarea proiectelor din cadrul SAPARD pot fi alimentate de la bugetul Ministerului Agriculturii. In momentul de fata, capitalizarea FGCR se ridica la 13 miliarde de lei vechi si au o expunere de 70 de milioane de lei vechi. Plafonul pentru anul acesta este de 1.750 de miliarde de lei vechi, din care au mai ramas 750 de miliarde de lei vechi.

Risc de neplata sub 2%

Garantarea cu viitoarele active presupune ca beneficiarul poate fi executat silit. Aceasta in cazul in care nu isi achita datoria catre banca creditoare. "Daca nu rambursezi la timp, banca isi recupereaza banii din investitia SAPARD si beneficiarul este nevoit sa ramburseze banii catre SAPARD. In caz contrar, cheltuielile sint suportate de la bugetul de stat, urmind ca, prin ANAF, banii sa fie recuperati", explica Szabo. Potrivit acestuia, alegerea dintre cele doua variante depinde de politica fiecarei banci in parte. Agentia a estimat un risc de neplata de sub 2%.

Creste absorbtia

Seful SAPARD este de parere ca noile prevederi legislative vor duce la o crestere a cererilor pentru proiectele SAPARD cu circa 20-30% in urmatoarele doua-trei luni. "Ne asteptam sa avem cel putin 200 de contracte pe luna, comparativ cu 30-40 de proiecte anul trecut, in aceeasi perioada", a spus Szabo. Pina in momentul de fata au fost angajate 642 de milioane de euro din cele 986 de milioane de euro cit trebuie sa cheltuim pina la finele acestui an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.