Inchirierea vilelor de lux, cu dotari de catalog, ori a apartamentelor cochete din blocuri private este cea mai buna afacere imobiliara de pe litoralul romanesc. Tot mai multi proprietari prefera sa-si inchirieze vilele la luna, cu sume cuprinse intre 1.200 si 1.500 euro. Spre exemplu, pentru un imobil P+1, cu trei dormitoare, living, bucatarie, trei bai, pretul cerut variaza intre 1.200 euro/luna daca se alege varianta nemobilata si 1.500 euro/luna pentru cea mobilata. "Nici macar nu este foarte scump, pentru ca multi turisti inchiriaza in familie si impart suma respectiva la mai multe persoane. Se ajunge astfel la un pret de 40-50 de euro pe zi pentru o intreaga vila, cu toate dotarile", explica Mircea Danila, reprezentantul unei agentii imobiliare.

Piata neagra nici nu strica, nici nu drege afacerile

Micii intreprinzatori "ilegali" din domeniul imobiliar care isi racoleaza chiriasii din garile de pe litoralul Marii Negre au intrat de mult in peisajul vacantelor. Daca inchirierile estivale "la liber" sunt o afacere buna pentru proprietarii de apartamente care vor sa-si mareasca veniturile macar trei luni pe an, cat tine vara, cei care fac legea in imobiliar spun ca este o "afacere marunta". Mai mult, piata constanteana nici macar nu sufera de pe urma acestei concurente neloiale, pentru ca nu este vorba despre pierderi mari la incasarile agentiilor imobiliare. Intr-adevar, la o chirie medie de 400.000 lei vechi/zi inmultit cu zece zile, cat dureaza un sejur, agentia nu ar incasa decat 400.000 lei vechi, adica 10% din suma platita pe durata inchirierii. "Nici o agentie nu se inghesuie sa faca asemenea tranzactii si sa inchirieze cu ziua. Castigul este mult prea mic ca sa intereseze vreo firma", ne-a declarat Ioan Ududec, presedintele filialei Constanta a Uniunii Nationale a Agen-tiilor Imobiliare (UNIM).

Apartamentele, antamate din primavara

Cu toata febra inchirierilor estivale, la zi sau la luna, piata intra intr-un regres evident pe durata verii iar agentiile imobiliare sufera de pe urma tranzactiilor neoficiale. Singurii care nu au de pierdut sunt cei care isi pastreaza chiriasii pe durata verii si care maresc chiriile chiar cu 50% in cazul unei garsoniere de 150 de euro. "Proprietarii care inchiriaza pe termen lung nu se uita la afacerile de vara. Sunt multi care maresc valorile chiriilor pe durata verii si in nici un caz nu au de pierdut", explica presedintele UNIM Constanta. Asta in conditiile in care, numai anul trecut, nivelul chiriilor a crescut cu 50% fata de 2003. Cele mai cautate zone din Constanta sunt Soleta, bulevardul Mamaia si Faleza Nord.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.