Piata noastra de capital continua sa ramana la mare distanta fata de tripleta Polonia, Ungaria si Cehia, tari care au intrat in Uniunea Europeana in luna mai 2004. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Vanguard asupra nivelului la care se situeaza in prezent piata bursiera romaneasca prin comparatie cu alte cateva piete vecine luate drept referinta.

Evaluarea a tinut cont de dimensiunea pietei actiunilor, reprezentata de capitalizarea bursiera a actiunilor de la sfarsitul lunii iunie 2005, de evaluarea medie a actiunilor, cuantificata prin indicatorul P/E (raportul intre pretul unei actiuni la bursa si profitul pe actiune inregistrat de emitentul actiunilor respective). Lichiditatea pietei actiunilor, data de volumul mediu al tranzactiilor zilnice din primul semestru al acestui an, si posibilitatea de diversificare a unui portofoliu din perspectiva unui mare investitor dispus sa aloce zeci de milioane de euro au fost, de asemenea, luate in calcul in analiza efectuata.

La capitalizare, pe primul loc se situeaza Polonia, cu un nivel de cinci ori mai mare decat Romania, si cu o lichiditate medie zilnica a pietei actiunilor de aproape 20 de ori mai mare. Astfel, in vreme ce la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), lichiditatea totala a pietei de actiuni este de 7-9 milioane euro/zi, la Bursa din Varsovia volumul tranzactiilor este de 100-200 milioane de euro zilnic. Bursa din Praga ocupa locul secund, cu un rulaj mediu zilnic de 90 milioane de euro, fiind urmata de Bursa din Budapesta, cu o lichiditate medie a pietei actiunilor de minim 50 milioane de euro zilnic. Dintre cele cinci tari avute in vedere de societatea de brokeraj, ca lichiditate, BVB s-a impus numai in fata Sloveniei, la Bursa din Ljubliana lichiditatea totala a pietei actiunilor fiind de maxim 6 milioane euro/zi.

Aceeasi ierarhie a fost stabilita si in ceea ce priveste capitalizarea. Astfel, prima pozitie ii revine Poloniei, cu o capitalizare de 57,5 miliarde euro. Aceasta este urmata de Cehia, cu 38,1 miliarde de euro, Ungaria, cu 25,5 miliarde de euro, Romania, cu 11,1 miliarde de euro, si de Slovenia, cu 6,4 miliarde de euro. Studiul Vanguard a stabilit ca Bursa din Ungaria prezinta cel mai atractiv indicator P/E mediu, cu 11.9, iar Cehia - cel mai putin atractiv, cu 17.2. Pentru Bursa din Bucuresti, P/E, calculat prin raportarea la profiturile estimate pe anul 2005 ale primilor 15 emitenti din piata, era, la finele primului semestru, de 16.2.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.