Furnizorii de programe de televiziune studiaza posibilitatea de a oferi emisiuni in sistem pay-per-view. Acest lucru nu se va produce insa prea curind. Specialistii apreciaza ca piata autohtona nu este inca pregatita, in conditiile in care abia s-a familiarizat cu posturile in regim pay tv.

In Romania, difuzarea programelor in regim pay-per-view sau a ofertelor video on demand este doar in faza de intentie. Se considera ca piata nu este inca pregatita pentru acest pas. In continuare, abonatii firmelor de cablu ramin la pachetul de baza, cei mai multi din motive financiare. Numarul celor care ar plati zeci de dolari pentru a urmari un meci de fotbal sau de box este foarte mic.

Sport si divertisment

Primele intentii de includere in oferte a produselor de gen pay-per-view au fost formulate de catre firmele care au lansat servicii de televiziune digitala. Ulterior, si marii operatori de cablu au lansat servicii de acest gen si lasa sa se inteleaga ca vor oferi emisiuni contra cost. "Cel mai probabil anul viitor vom putea oferi abonatilor nostri servicii precum pay-per-view si altele atit prin sistemul satelit, cit si prin cablu", spune Ionut Tarcea, Marketing Manager RCS &RDS. Atractive sint considerate programele de divertisment si sportul. Exista insa si voci care considera ca momentul este mai indepartat. "Noi credem ca pietei romanesti ii mai trebuie cel putin doi ani de zile", afirma George Vascan, director general HBO Romania.

Investitii si saracie

Cauzele scepticismului manifestat de actorii de pe piata sint de ordin tehnic si financiar. "Tehnologia existenta in Romania nu poate asigura inca lansarea acestor servicii, iar implementarea unei tehnologii adecvate este foarte costisitoare", spune George Vascan. Presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, Radu Petric, considera ca exista posibilitati tehnice. "Nu stiu daca publicul roman are putere de cumparare", considera acesta. Preturiledifera de la tara la tara. Un meci de box poate sa coste 20 de dolari, iar o partida de box chiar si 40 de dolari. Pentru Romania situatia ar fi putin diferita. "Nu putem sa facem proiectii clare, dar in mod sigur vorbim de costuri mult mai mari decit cele platite actualmente pentru serviciul HBO. De cel putin trei ori mai mari", mai spune George Vascan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.