Scandalul energiei a luat amploare cu ocazia declaratiilor facute marti seara de presedintele Romaniei Traian Basescu. Seful statului a explicat ce a vrut sa spuna atunci cand a criticat liberalizarea in graba a pietei de energie, inainte de termenele asumate de Romania. Problema o constituie in continuare, modul in care se face accesul la oferta celor mai competitivi producatori romani, intre care un loc de frunte il ocupa Hidroelectrica. Liberalizarea facuta fara o Lege a energiei adaptata la conditiile pietei favorizeaza, potrivit presedintelui, concentrarea intregii cantitati de energie electrica livrata pe piata libera in mainile unor "firme importante sau prietene".

Avand in vedere ca, in cea mai mare parte contractele directe intre producatorii si furnizorii de energie electrica au fost incheiate in perioada 2000-2004 dupa criterii netransparente, pentru orizonturi de timp de pana la 7 ani, liberalizarea in pripa ar oferi o piata imensa de desfacere unor firme care s-au bucurat in trecut de avantaje substantiale. Cu alte cuvinte, companii care au beneficiat de conditii preferentiale in perioada guvernarii PSD, obtin prin decizia de liberalizare a pietei, fara o "curatare" prealabila a situatiei din sectorul furnizorilor de energie electrica, tocmai piata imensa de care aveau nevoie. De mentionat ca daca pana la 1 iulie existau 2000 de consumatori eligibili care isi puteau alege furnizorul, in prezent, peste 600.000 de firme formeaza piata potentiala.

Argumentele lui Seres

"Este inadmisibila secretizarea contractelor prin care Hidroelectrica furnizeaza agentilor economici energie electrica. Este o companie de stat si trebuie sa existe transparenta contractelor, altfel ne vom ascunde continuu sub secretul contractelor comerciale si vom inchide tot mai mult accesul la informatie si control public", a spus Traian Basescu, solicitand sa nu fie incheiate contracte suplimentare de furnizare a energiei electrice in baza hotararii de majorare a gradului de liberalizare a pietei.

Codrut Seres sustine, pe de alta parte, ca Presedintia a fost informata in privinta contractelor de export de energie ale societatii Hidroelectrica si liberalizarea pietei de energie. "Am informat in permanenta Presedintia, prin intermediul unui consilier prezidential caruia i-am prezentat acum trei luni si contractele de export de energie ale Hidroelectrica, cat si proiectul privind liberalizarea pietei de energie", a spus Seres, citat de Mediafax. Ministrul a adaugat ca Hidroelectrica este o companie publica, supusa controlului Curtii de Conturi, contractele de furnizare fiind verificate periodic de aceasta institutie.

El a precizat, insa, ca avand in vedere conditiile concurentiale din piata, nu se pot pune "la avizier" preturile de livrare. Seres a mentionat, in plus, ca acordurile de export ale Hidroelectrica au fost incheiate in urma cu doi, trei sau patru ani, pentru o perioada de trei pana la sapte ani, iar preturile de livrare au fost renegociate in lunile aprilie si mai, astfel incat pretul de furnizare cel mai mic este de 28,5 dolari pe MWh, comparativ cu pretul la care vinde Hidroelectrica pe piata reglementata, de 23 de dolari pe MWh. In opinia presedintelui, renegocierea contractelor reprezinta o optiune. Se impune, insa, introducerea unor reglementari severe de acces la energie, astfel incat piata sa fie echitabil actionata si sa fie un mediu concurential corespunzator.

Seculici n-a semnat

Presedintele Traian Basescu a atras, in plus, atentia asupra modului in care a fost aprobat actul normativ care a permis liberalizarea pietei de energie. El a precizat ca acesta trebuia semnat de ministrul Economiei si de catre vicepremierul Gheorghe Seculici, dar acesta din urma "a fost inlocuit la semnatura" cu Aleodor Francu. Vicepremierul Gheorghe Seculici a confirmat, ieri, la postul TV Realitatea ca nu a semnat actul normativ privind liberalizarea pietei de energie. In acelasi timp, ministrul Codrut Seres a precizat ca nu poate sa explice lipsa semnaturii vicepremierului. De mentionat ca Aleodor Francu, a declarat, potrivit Mediafax, ca nu a semnat in locul unui ministru ordonanta privind liberalizarea pietei energiei, el fiind obligat sa avizeze toate actele remise Guvernului de institutiile aflate in subordinea premierului.

80 de furnizori eligibili

Gradul de deschidere al pietei de energie electrica din Romania a crescut de la 1 iulie de la 55% la 83%. Cu alte cuvinte, de la acea data orice consumator non-casnic poate deveni consumator eligibil si isi poate alege singur furnizorul de energie electrica. Potrivit estimarilor ANRE, peste 600.000 de consumatori ar putea sa isi negocieze contractele de furnizare, in conditiile in care pana la 1 iulie circa 2000 de firme mari puteau beneficia de statutul de consumator eligibil, corespunzator unui grad de deschidere a pietei de 55%. Consumatorii eligibili pot achizitiona energie electrica, prin contract direct incheiat cu un furnizor autorizat, acestia din urma fiind cei care pot face achizitii directe de la producatori, din strainatate, sau de pe "Piata pentru ziua urmatoare".

Potrivit purtatorului de cuvant ANRE, Alexandru Sandulescu, autoritatea a autorizat pana in prezent 80 de furnizori eligibili. Pentru a putea deveni furnizor eligibil de energie electrica, o firma trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de natura tehnica si financiara prevazute de legislatia in domeniu si sa obtina, in plus, acordul unui comitet de reglementare format din presedintele ANRE, un vicepresedinte si alti 3 reglementatori (in general directori din cadrul ANRE). Licenta de furnizare se acorda pe o perioada de doi ani putand fi ulterior prelungita.

Electrica nu are de ce sa scada costurile

Pretul ofertat de un astfel de furnizor de energie electrica include taxele si tarifele reglementate aplicabile, inclusiv cele percepute de catre operatorul de transport (Transelectrica) si operatorul de distributie (filiala Electrica din zona). Cu alte cuvinte, furnizorul integrator incheie contractele conexe, respectiv contractul de transport, servicii de sistem si administrare piata si contractul de distributie a energiei electrice pentru clientul sau, devenind pentru acesta unicul partener de contract.

In consecinta, comparativ cu o oferta de energie electrica a unui furnizor care activeaza pe piata reglementata - pentru consumatorii captivi, un furnizor privat pe piata concurentiala ar trebui sa ofere un pret unitar, cat mai stabil, care poate fi negociat de catre parti, servicii cu valoare adaugata incluse si un adaos comercial mult redus. Pe de alta parte, un furnizor care livreaza consumatorilor captivi, cum este cazul Electrica, are un profit reglementat de 2,5% din costurile de achizitie a energiei electrice destinate acestora. In consecinta, nu ar avea nici un interes sa negocieze cu producatorii reducerea costurilor de achizitie, deoarece ar insemna sa inregistreze o scadere a propriului profit.

Cu alte cuvinte, in mod normal, posibilitatea de a alege un furnizor eligibil nu poate aduce decat beneficii consumatorilor. Se ridica, insa, problema modului in care furnizorii eligibili si-au obtinut statutul si contractele, cele mai multe incheiate in perioada 2000-2004. Potrivit Ministerului Economiei si Comertului (MEC), de la liberalizarea pietei de energie, din luna iulie, Hidroelectrica nu a mai incheiat nici un contract direct de vanzare-cumparare, in timp ce Nuclearelectrica a incheiat un singur contract cu ALRO Slatina.

"Legat de contractele Hidroelectrica, Presedintele Basescu are dreptate in ceea ce priveste distorsiunile pe care le introduce in piata achizitia unor cantitati mari de energie direct de la producator de catre un singur client. De aceea, ANRE a emis in luna iunie a acestui an un Ordin prin care limiteaza achizitia de energie electrica la maxim 30% din cantitatea produsa de o companie. Deci, in acest moment nimeni nu poate cumpara mai mult de 30% de la acelasi producator. Sigur, raman in discutie contractele incheiate anterior, cu doi, trei, patru ani in urma, asupra carora acest Ordin nu poate avea retroactiv efecte", se arata intr-un comunicat MEC. Conform comunicatului, deschiderea pietei la 83% a fost facuta si pentru a permite si incuraja dezvoltarea Bursei de Energie in Romania.

Bursa pentru energie

De mentionat, ca in acest moment 46 de producatori si furnizorii eligibili de enegie electrica pot face tranzactii pe "Piata pentru ziua urmatoare", avand conventii incheiate in acest sens cu Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM). Directorul institutiei, Victor Ionescu, ne-a declarat ca 30 dintre acestia au fost activi in luna iulie, 22 de societati aflate in proprietatea statului si 8 private. De mentionat ca mai mult de jumatate dintre cele 30 de companii au si statut de producatori. El a precizat ca 9,47% din consumul total al tarii a fost tranzactionat luna trecuta pe "Piata pentru ziua urmatoare".

Procentul se apropie de cele inregistrate in Germania si Olanda fiind mult mai mare decat cele consemnate in Polonia sau Cehia (1-2%). Potrivit lui Victor Ionescu, in momentul in care aceasta piata devine consistenta, adica dupa ce depaseste 5-8% din consumul total, cotatiile la care se tranzactioneaza energia electrica pot deveni preturi de referinta pentru contractele bilaterale incheiate pe piata de profil. Vineri s-au vandut pe "Piata din ziua urmatoare" 14379,168 MWh, la preturi intre 90 si 100 lei noi pentru MWh, adica de 25,5 - 28,3 euro/MWh, conform cotatiilor comunicate ieri de Banca Nationala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.