Cel putin asa sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

Acesta precizeaza ca, in acest moment, nu exista posibilitatea de a avea o imagine exacta a evolutiei creditului in valuta in sistemul bancar romanesc, deoarece a trecut o perioada scurta de timp de la noile masuri luate de Banca Nationala pentru diminuarea creditului in valuta.

Presedintele ARB considera ca o imagine exacta a evolutiei creditului in valuta va putea fi obtinuta peste aproximativ trei-patru luni, undeva in lunile octombrie sau noiembrie, pentru a avea un rezultat cumulat, raportat la data luarii deciziei de catre Banca Nationala.

Ghetea considera ca orice masura pe care o ia Banca Nationala este normal sa aiba efecte, presedintele ARB considerand ca aceste efecte pot fi mai mari sau mai mici, in functie de modul in care fiecare banca se raporteaza la deciziile BNR.

Acesta a mai spus ca unele banci au inceput sa modifice dobanzile dupa decizia Bancii Nationale de a modifica si procentul de participare al bancilor comerciale la rezerva minima obligatorie in valuta, ca urmare, Ghetea spune ca se va simti o diminuare a creditului in valuta.

Noile masuri ale Bancii Nationale de reducerea a expansiunii creditului in valuta prevad, intre altele, obligativitatea ca totalul ratelor lunare cumulate ale unei persoane imprumutate sa nu depaseasca 40 la suta din venitul lunar al acesteia.

Decizia BNR de unificare a dobanzii de politica monetara cu cea de sterilizare a pietei este apreciata de presedintele ARB ca o decizie mai mult tehnica pe care a luat-o Banca Centrala, Ghetea mentionand ca Banca Centrala aproape ca nu mai utiliza politica de dobanda monetara, deoarece nu a mai intervenit sa faca sterilizari masive in piata.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al BCR, Corneliu Cojocaru, a apreciat ca o scadere a creditului in valuta s-a facut totusi simtita pe intreg ansamblul sistemului bancar, dupa decizia BNR de inasprire a conditiilor de creditare.

Cojocaru considera ca masura BNR nu a afectat BCR, pentru ca este o banca care a incurajat si incurajeaza creditarea in lei, majoritatea clientilor avand credite pentru nevoi personale in special in lei, singurele credite in valuta la care cererea este mai ridicata fiind cele imobiliare sau ipotecare.

Cojocaru a subliniat ca BCR nu a inregistrat chiar in noile conditii cerute de BNR o scadere a cererii la creditul in valuta.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.