Rompetrol a anuntat modificarea preturilor, urmind ca duminica sa le si publice. Majorarile ar putea fi mai mari de 1.000 de lei vechi pe litru. De vina este pretul titeiului la nivel mondial, care bate record dupa record.

Prinicipalii operatori petrolieri de pe piata romaneasca, Petrom si Rompetrol, nu luasera, pina ieri-seara, nici o decizie in privinta modificarii preturilor carburantilor vinduti prin propriile retele de distributie, dar scumpirile sint aproape sigure si vor intra in vigoare saptamina viitoare.

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, ne-a declarat ca "duminica vom anunta noile preturi, in urma analizei care va avea loc, dar cu siguranta ele nu vor scadea". Patriciu s-a ferit sa dea mai multe detalii asupra scumpirii, spunind totusi ca amploarea ei ar putea fi diminuata de aprecierea monedei nationale, care ieftineste importurile de titei.

Oficialii Petrom au anuntat ieri ca nu opereaza modificari de preturi in urmatoarele zile, desi vinerea era ziua lor "traditionala". Nu este exclus insa ca saptamina viitoare statiile Petrom sa afiseze preturi mai mari.

Scumpirile sint cauzate de cresterea cotatiilor internationale ale titeiului. Dinu Patriciu spunea, mai demult, ca la o crestere a pretului barilului cu 10% (lucru care s-a intimplat deja de la ultima ajustare de la pompa), pretul carburantilor creste cam cu 4%. Cum preturile benzinelor oscileaza in jurul valorii de 34.000 de lei vechi litrul, inseamna ca vom avea parte de o scumpire de 1.300-1.400 de lei pe litru.

Depindem de cotatii

Dupa privatizarea Petrom, si piata romaneasca a carburantilor depinde de cotatiile internationale. Asta pentru ca aproape jumatate din titeiul rafinat se importa (Petromidia proceseaza doar titei din import) si pentru ca Petrom nu mai face protectie sociala cu petrolul extras din tara.

Dat fiind ca Romania este supusa si fluctuatiilor internationale, si pretul la pompa este mult mai volatil. Au fost cazuri cind preturile s-au schimbat o data la trei zile. •

Pretul barilului de petrol a atins un nou record

Barilul de petrol a ajuns vineri la pretul de 66 de dolari. Agentia Internationala pentru Energie anuntase joi ca productia de petrol in tarile ne-membre OPEC nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor.

Anuntul a condus imediat la cresterea pretului barilului, adaugindu-se altor conditii nefavorabile (amenintarile teroriste din Arabia Saudita, tensionarea relatiilor dintre Occident si Iran, situatia politica din Venezuela, numeroase incidente la rafinariile din SUA). Pe piata exista oricum o cerere foarte mare, specifica acestei perioade.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.