Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va publica pe Internet numele tuturor firmelor-fantoma din Romania, urmand ca facturile si ordinele de plata emise de acestea sa nu mai poata fi deduse fiscal de catre partenerii de "afaceri". Pentru realizarea "listei negre", Fiscul a inceput verificarea a 210.000 firme care nu au depus declaratii fiscale in acest an, respectiv aproape jumatate din numarul total de societati, ne-a declarat Bogdan Hutuca, vicepresedinte ANAF. Pe langa criteriul nedepunerii declaratiilor, o societate comerciala va fi considerata "firmafantoma" daca a cumparat facturi fiscale dupa 1 ianuarie 2005 si daca nu functioneaza la sediul declarat. O data incheiata verificarea, cat de curand, va fi publicata si lista acestor firme.

Reorganizarea judiciara va fi inlocuita de concordat

Firmele falimentare nu vor mai putea intra in reorganizare judiciara, pentru a evita falimentul. Conducerea Fiscului va inainta zilele acestea Ministerului Justitiei propunerea de desfiintare a reorganizarii judiciare si de inlocuire a acesteia cu concordatul, procedura in care justitia nu va mai avea nici un cuvant de spus. Cu alte cuvinte, o firma in dificultate va avea de ales intre a negocia rambursarea datoriilor sale cu creditorii, cu sprijinul unui conciliator, sau va intra direct in faliment. In prezent, majoritatea firmelor in dificultate depun planuri de reorganizare, care sunt aprobate de justitie si a caror derulare dureaza ani buni, timp in care sunt protejati de lege fata de creditori.

Agentii economici in dificultate "vor putea cere concordatul si vor constientiza ca, decat sa intre in faliment, mai bine se redreseaza pe baza acestuia. Nu vom mai da posibilitatea reorganizarii judiciare, propunerea noastra este sa renuntam la aceasta. Vom avea concordatul si falimentul", spune Daniel Chitoiu, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Propunerea va fi trimisa zilele acestea Ministerului Justitiei, care a initiat modificarea legislatiei in vigoare.

Acesta va avantaja debitorii de buna credinta si creditorii acestora, mai mult decat actuala procedura a reorganizarii judiciare, care nu reprezinta altceva decat o tentativa de a intarzia pronuntarea falimentului unei companii, a apreciat recent Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare din Romania (UNPRL). Proiectul de modificare mai prevede obligativitatea debitorilor de a cere ei insisi reorganizarea judiciara a societatii pe care o administreaza, contrar, acestia pierzand acest drept.

Doar un procentaj infim, de 1,5% din totalul societatilor care au parcurs procedura reorganizarii judiciare, s-a redresat dupa incheierea acesteia. In ultimii sapte ani, prevederile Legii reorganizarii judiciare si a falimentului au fost aplicate unui numar de 20.000 de societati comerciale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.