O locuinta cu doua dormitoare situata in zona Primaverii se inchiriaza cu circa 3.000 de euro pe luna. Investitia intr-un apartament de lux situat intr-un bloc nou din Bucuresti este una dintre cele mai profitabile din domeniul imobiliar. O astfel de locuinta poate aduce, daca este inchiriata, un venit cuprins intre 18.000 si 48.000 de euro pe an, adica aproximativ contravaloarea unei masini bune sau a unui apartament cu doua camere, de cartier.

Chiriile pentru apartamentele de lux sunt cuprinse, in general, intre 1.500 si 4.000 euro pe luna, dar pot atinge chiar si 6.000 euro pentru locuintele situate intr-o zona rezidentiala foarte solicitata. Chiria este stabilita de proprietar in functie de zona in care este amplasat imobilul, de finisajele interioare, de suprafata, de arhitectura si de facilitati.

"Majoritatea celor care inchiriaza apartamente de lux sunt cetateni straini ce ocupa functii de top sau middle management in companiile multinationale. De asemenea, acest tip de locuinte trezeste interesul oamenilor de afaceri straini, care vin temporar in tara", spune Razvan Spataru, director de vanzari in cadrul departamentului rezidential al agentiei imobiliare Platinum Expert.

Apartamentele luxoase din imobilele noi continua sa fie in topul celor mai tranzactionate proprietati, atat la vanzare, cat si la inchiriere. Romanii cu stare materiala foarte buna au inceput sa cumpere astfel de locuinte, pe care in trecut nu si le puteau permite: suprafete construite de 150 - 250 mp, cu living generos, de 50 - 100 mp, doua-trei bai, bucatarii utilate si locuri de parcare la subsol. Ca urmare a cererii tot mai mari pentru astfel de locuinte piata apartamentelor de lux din Capitala a urmat o curba ascendenta, astfel ca tot mai multi constructori anunta lansarea de noi proiecte imobiliare. "Majoritatea cumparatorilor achizitioneaza aceste locuinte, nu pentru a se muta in ele, ci pentru a le inchiria, datorita faptului ca strainii sunt dispusi sa platesca chirii destul de mari", afirma Spataru.

Medicul stomatolog M. Moruzi ia in calcul tot mai serios sa-si investeasca economiile intr-o astfel de locuinta. "Desi initial am dorit sa achizitionez o vila pentru propria familie, m-am gandit ca mai pot locui o perioada in vechea mea casa, iar banii sa-i investesc intr-un apartament de lux, pe care sa-l inchiriez. Astfel, in cativa ani imi pot cumpara o vila noua si raman si cu apartamentul", spune Moruzi.

Firesc este sa stim care sunt zonele unde se practica cele mai mari chirii si, implicit, care sunt si cele mai cautate. Spre exemplu, in Dorobanti, un apartament cu o suprafata cuprinsa intre 120 si 170 mp si finisaje de cea mai buna calitate se poate inchiria cu sume cuprinse intre 1.700 euro si 2.800 euro pe luna. In aceeasi zona, chiria pentru un apartament cu o suprafata de 300 mp poate atinge 5.000 euro/luna. Pe bulevardul Kiseleff, un apartament cu suprafata de 120-150 mp se inchiriaza pentru sume cuprinse intre 2.500 euro si 3.500 euro. Chiria pentru un apartament in aceeasi zona, dar situat intr-un imobil dispus stradal poate atinge 6.000 euro. In zona Herastrau, soseaua Nordului, pe un apartament cu suprafata cuprinsa intre 120 si 150 mp se cer 1.800 - 2.500 euro pe luna, in timp ce pentru o locuinta cu o suprafata de 230 mp chiria poate atinge 4.000 euro/luna.

Conform datelor furnizate de Platinum Expert, peste 70% din romanii care cumpara locuinte de lux le inchiriaza, datorita faptului ca isi recupereaza rapid banii. De obicei, proprietarii solicita chiria in avans pe o perioada cuprinsa intre trei si sase luni si o garantie care este egala cu contravaloarea chiriei pe o luna.

Piata apartamentelor de lux a fost foarte activa in ultimii trei ani. S-a construit foarte mult, ca urmare a cererii inregistrate pe piata, iar costurile de achizitie au crescut. "In momentul de fata, pretul de vanzare incepe de la 1.500 euro/mp, inregistrandu-se insa si valori mai mari. Spre exemplu, un apartament situat intr-o cladire exclusivista din Primaverii se vinde cu 3.000 euro/mp", spune Irina Albu, Residential Broker la Colliers International.

Apartamentele de lux sunt construite in zone centrale, cu spatii verzi, fara trafic, cu acces facil la drumul spre aeroport. Interesul investitorilor vizeaza centrul si nordul Bucurestiului, precum si cartierul Baneasa. Sunt preferate zonele Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti, Floreasca, Herastrau, Ionescu-Sisesti.

Conform unui studiu efectuat de Colliers, in urmatorii doi ani vor fi date in folosinta circa 700 de apartamente de lux. Noile dezvoltari vor asigura un nivel superior de confort, cu facilitati precum gradinite si centre comerciale. "Impactul asupra pietei va fi semnificativ, cu precadere asupra echilibrului cerere-oferta. Diferenta enorma se va estompa, iar clientii vor beneficia de o gama mai variata de optiuni", conchide analiza Colliers.

"Majoritatea cumparatorilor achizitioneaza aceste locuinte nu pentru a se muta in ele, ci pentru a le inchiria." Razvan Spataru, director vanzari la Platinum Expert

Proiecte de pe piata bucuresteana

Central Residential Park. Lucrarile au fost incepute in luna mai, termenul de predare a locuintelor fiind septembrie 2007. Complexul este situat in zona stefan cel Mare-Barbu Vacarescu si va cuprinde peste 400 de apartamente de lux, dispuse in trei imobile amplasate intr-un parc privat, cu suprafata totala de 14.000 mp.

Complexul va beneficia de paza permanenta, sistem de supraveghere video, gradinita privata, club englezesc, sala de fitness, sauna si jacuzzi. Apartamentele vor fi situate in imobile P+10 sau P+11 si vor avea suprafete cuprinse intre 100 si 300 mp (apartamente de 2, 3, 4 sau 5 camere). Pretul de vanzare pentru un astfel de apartament va pleca de la 1.000 euro/mp.

Washington Residence. Primele apartamente au fost livrate cumparatorilor in luna iunie, urmatoarele locuinte urmand a fi finalizate in noiembrie. Intregul complex va fi dat in folosinta pana in luna februarie 2006. Complexul este situat intre Calea Dorobantilor si Bd. Aviatorilor si este desfasurat pe o suprafata totala de 11.500 mp. Ansamblul cuprinde 10 imobile P+4, fiecare cladire avand cate 2 apartamente de 4 camere pe fiecare nivel si un penthouse cu 5 camere ce ocupa tot etajul patru al fiecarei cladiri. Ansamblul beneficiaza de o parcare subterana, paza pemanenta, club privat cu circuit inchis, doua sali de fitness, sauna si o zona de receptie pentru vizitatori. Pretul unui apartament pleaca de la suma de circa 1.600 euro/mp si ajunge pana la aproximativ 1.900 euro/mp, inclusiv TVA.

Sursa: Colliers International, Platinum Expert


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.