Ministrul finantelor publice, Ionut Popescu, a declarat, intr-un interviu acordat Radio France International, ca proprietarii caselor din mediul rural, cu suprafata mai mare, vor plati un impozit mult mai mic fata de cei din orase, din 2006. "Exista o diferentiere intre casele de la tara, intre impozitul pe care il platesc cei de la tara si cei de la oras. Este oricum undeva la jumatate impozitul platit de catre cei din mediul rural, deci, o diferentiere exista, pe care, evident, o vom mentine", a spus ministrul.

Acesta a precizat ca are cunostinta despre opiniile unor oameni de afaceri, potrivit carora noul sistem de impozitare al caselor si masinilor poate genera abuzuri. Numai ca oficialul MFP nu a sesizat ca primul abuz ce poate aparea odata cu noile taxe locale, pe care vrea sa le impuna de anul viitor, este acela ca pentru toate casele din comunele din jurul Capitalei si a marilor orase, se va plati un impozit la jumatate fata de cele din oras. Adica si pentru casoaiele din Snagov, Izvorani, Tancabesti, Afumati, Voluntari, s.m.d.

'Impozite pe masini, la o suma rezonabila>>

Pe de alta parte, Ionut Popescu a mai declarat ca masura privind introducerea unui impozit pentru masinile de lux este "o echitabila distribuire a poverii fiscale". "Noi am plecat de la ideea ca este anormal ca pentru o masina cu o capacitate cilindrica de 3000, 4000 centimetri cubi si de o valoare de 40.000-50.000 euro sa platesti un impozit de doar cateva sute de mii de lei", a spus Popescu. Ministrul a mentionat ca un asemenea nivel scazut al impozitelor pe astfel de masini nu exista nicaieri in Europa. "Noi nu facem decat sa aducem nivelul acestor impozite la o suma mai rezonabila, care oricum nu va insemna un efort prea mare pentru posesorii unor astfel de masini", a subliniat seful finantelor.

Ordonanta Tractorul, o masura antireformista

Pe de alta parte, Ionut Popescu a mai afirmat ca ordonanta referitoare la Tractorul Brasov nu este o masura reformista. "Nu deranjul meu conteaza, nu problema ministrului de finante, ci daca astfel de masuri inseamna reforma in economia romaneasca sau doar o intoarcere in trecut", a spus Ionut Popescu.

Referitor la o eventuala demisie din functia pe care o detine in prezent, Popescu a mai spus ca "joaca intotdeauna cu demisia pe masa".

"Eu voi spune intotdeauna ceea ce cred, indiferent care sunt consecintele. Daca premierul va considera ca aceasta pozitie a mea este una incompatibila cu calitatea de membru al Cabinetului si imi va sugera ca ar trebui sa ne despartim, eu nu voi ezita nici o clipa sa demisionez", a conchis Ionut Popescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.