In cazul in care majoritatea statelor din Uniunea Europeana vor adopta moneda europeana, iar dolarul va continua sa piarda din valoare, atunci, in urmatorii 20 de ani, euro ar putea surclasa deviza americana ca principala moneda in care sunt constituite rezervele de valuta, se arata intr-un studiu citat de Reuters si reluat de Mediafax.

Studiul, publicat in aceasta saptamana de Biroul National petnru Cercetari Economice din Statele Unite, a prezentat doua criterii esentiale care ar putea determina modificarea actualei stari de fapt, in care doua treimi din rezervele bancilor centrale, la nivel mondial, sunt constituite in dolari. Primul ar fi amploarea extinderii zonei euro, astfel incat aceasta sa ajunga la un Produs Intern Brut similar cu cel al Statelor Unite si sa includa si centrul financiar international reprezentat de Londra.

Al doilea este reprezentat de rolul politicii economice a Statelor Unite si riscul adus de aceasta, care ar putea submina increderea in dolar, prin inflatie si depreciere. "Am ajuns la concluzia ca daca cele 13 state membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din Uniunea Economica si Monetara Europeana (EMU) adera la aceasta pana in 2020, inclusiv Marea Britanie, euro va depasi dolarul cativa ani mai tarziu", sustin autorii studiului.

Potrivit acestora, chiar daca unele state nu vor adopta euro, mentinerea actualei tendinte de depreciere a dolarului, indiferent de motiv, ar putea grabi acest fenomen. Studiul, realizat de Jeffrey Frankel, de la Universitatea Harvard, si Menzie Chinn, de la Universitatea Wisconsin din Madison, sustine ca, in pofida evolutiei mai putin favorabile a euro din cauza cresterii economice slabe si a respingerii Constitutiei Europene, tendinta de depreciere a dolarului va continua, alimentata de nivelul ridicat al deficitelor.

"Rezultatele sugereaza ca deprecierea dolarului va continua si ar putea avea consecinte profunde asupra functionarii sistemului monetar international", se mai arata in analiza celor doi. In ultimul an s-au intensificat dezbaterile privind efectele avute de cresterea indatorarii internationale a Statelor Unite asupra statutului dolarului de principala moneda in care sunt constituite rezervele.

Acest statut confera Statelor Unite principalul avantaj de a obtine imprumuturi internationale in propria moneda. Deficitul de cont curent al Statelor Unite a crescut in ultimii ani la circa 6 la suta din Produsul Intern Brut, in timp ce datoriile fata de restul lumii au atins nivelul de 20 la suta din PIB. Rezervele bancilor centrale au crescut in ultimii trei ani, in special in Asia, concomitent cu presiunile de depreciere a dolarului. Tendinta a generat speculatii conform carora bancile centrale ar putea, in curand, sa-si diversifice rezervele.

Majoritatea economistilor considera ca euro este una dintre putinele monede suficient de puternice pentru a constitui o alternativa la dolar. Cele mai recente date sugereaza ca circa 64 la suta din rezervele valutare, de 3.810 de miliarde de dolari, existente la nivel mondial, sunt in dolari, iar 20 la suta in euro. Dar semnalele de diversificare sunt in crestere. Astfel, la 21 iulie, China, pe locul doi in lume in privinta rezervelor valutare - 711 miliarde de dolari - a trecut de la cotatia fixa a monedei nationale in raport cu dolarul la cotatia fata de un cos de valute.

Rusia, care dispune de rezerve valutare de 114 miliarde de dolari, a anuntat la randul sau, la 1 august, ca mareste ponderea euro in cosul valutar de la 30 la suta la 35 la suta, micsorand in acelasi timp ponderea dolarului de la 70 la 65 de procente. Au existat, de asemenea, speculatii ca Arabia Saudita, cu rezerve valutare de 112 miliarde de dolari, ar putea renunta, la randul sau, la cotatia stricta in raport cu dolarul in favoarea unui cos de valute.

Potrivit studiului, influenta euro ar creste considerabil in eventualitatea in care Marea Britanie ar adopta moneda unica, iar deprecierea dolarului va continua pe un termen nedefinit. "Prin aceasta combinatie, schimbarea s-ar produce in 2020, iar moneda unica europeana ar putea reprezenta 80 la suta din rezervele combinate in dolari si euro", conchide studiul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.