Piata bursiera a trecut, saptamana trecuta, printr-o perioada de exceptie. Pentru prima data investitorii au putut cumpara pachete de titluri SIF mai mari de 0,1%. Acest fapt a dus la o crestere record istorica a valorii tranzactiilor, intr-o singura sedinta, la peste 100 milioane de lei, mai exact 149 milioane, ceea ce reprezinta echivalentul a 43,1 milioane de euro.

Brokerii au declarat ca s-au efectuat multe transferuri speculative, dar, totodata, si-au facut simtita prezenta fondurile straine care au cumparat actiuni ale societatilor de investitii financiare.

"Ma indoiesc ca au avut romanii 1.500 miliarde de lei vechi sa investeasca la Bursa. Cred ca jumatate au fost straini, iar jumatate speculatori", afirma Adrian Ceuca, director de operatiuni la societatea Broker.

In afara de SIF-uri, si revenirea la tranzactionare a BRD a dinamizat piata, la fel si anuntarea de rezultate financiare pozitive pentru Banca Transilvania. In aceste conditii, indicele ROTX, al celor mai puternice sase companii (BRD, Banca Transilvania, Rompetrol, Petrom, Impact si Turbomecanica), a avut o crestere saptamanala de peste 11%. Ceilalti indicatori au castigat si ei. Indicele BET-FI s-a apreciat cu 10%, BET cu 4,6%, iar BET-C, cu 3,8%.

Rompetrol (RRC) a atras jucatorii, dupa anuntarea rezultatelor financiare bune, fapt ce a ridicat pretul unui titlu la peste 0,105 lei. De altfel, RRC a fost printre putinele blue-chipsuri (actiuni performante) care au inchis sedinta de vinerea trecuta pe crestere.

Sectorul petrolier a avut insa de suferit la capitolul pondere din valoarea totala a tranzactiilor, situandu-se sub 10%, dupa cum sustin analistii de la societatea de brokeraj Intercapital Invest, si aceasta din cauza atractivitatii foarte mari a SIF-urilor.

Cotatia titlurilor BRD a crescut, dupa doua luni de absenta a societatii bancare din piata, cel mai probabil pe fondul ordinelor importante de cumparare acumulate in perioada in care actiunile nu s-au tranzactionat, sunt de parere brokerii de la Intercapital Invest.

Brokerii cred ca este posibil ca saptamana aceasta sa debuteze cu scaderi usoare ale cotatiilor, dupa care pretul actiunilor va reveni pe crestere.

Potrivit directorului general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, cresterile vor veni pe fondul anuntarii rezultatelor financiare ale unora dintre companii si a unor disponibilitati masive aparute in piata, "daca ne gandim doar la cei care si-au cedat din detinererile de SIF-uri si care sunt in posesia unor lichiditati considerabile".

In ceea ce priveste societatile financiare, brokerii afirma ca, pe termen scurt, nu vor mai avea loc cresteri spectaculoase, deoarece in ultimele doua luni, acestea au crescut cu 50%, asadar foarte mult. Pe termen lung insa, actiunile SIF se vor aprecia.

Capitalizarea la zi a SIF-urilor

Cea mai lichida societate financiara a fost SIF 1 Banat-Crisana, care are o capitalizare bursiera de aproximativ 933 milioane de lei. SIF 2 Moldova are o capitalizare in jur de

789 milioane de lei, SIF 3 Transilvania, de 972 milioane de lei, SIF 4 Muntenia, de 1.000 milioane de lei, iar SIF 5 Oltenia are o capitalizare de 1.032 milioane de lei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.